Κοσμος

Δακρυσμένη πάνω από τον τάφο του Ναβάλνι η μητέρα του - Mια μέρα μετά την κηδεία στην Μόσχα

Πλήθος κόσμου κατέθεσε λουλούδια υπό την αυστηρή εποπτεία της αστυνομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναβάλνι: Επισκέφτηκε τον τάφο η μητέρα του
Ναβάλνι: Επισκέφτηκε τον τάφο η μητέρα του © EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ναβάλνι: Επισκέφτηκε τον τάφο η μητέρα του - Πλήθος κόσμου κατέθεσε λουλούδια υπό την αυστηρή εποπτεία της αστυνομίας

Η μητέρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι επισκέφθηκε τον τάφο του, μία ημέρα μετά τον κίνδυνο να συλληφθούν χιλιάδες Ρώσοι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αγωνιστή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czj2ujn02t55)

Ο Ναβάλνι, ο οποίος ήταν ο πιο σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν για περισσότερο από μια δεκαετία, πέθανε τον περασμένο μήνα σε αποικία φυλακών όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για κατηγορίες περί "εξτρεμισμού" που θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό αντίποινα για την αντίθεσή του στο Κρεμλίνο.

Η μητέρα του, Λουντμίλα Ναβάλναγια, επισκέφθηκε τον τάφο του, ο οποίος ήταν καλυμμένος με λουλούδια και στεφάνια, στο νεκροταφείο Μπορίσοβο στη νότια Μόσχα νωρίς το Σάββατο. Τη συνόδευε η Alla Abrosimova, η μητέρα της χήρας του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια.

Η χήρα, τα παιδιά και ο αδελφός του Ναβάλνι δε μπορούν να παραστούν στην Ρωσία

Η Γιούλια Ναβάλναγια, τα δύο παιδιά του ζευγαριού και ο αδελφός του Ναβάλνι ζουν όλοι στο εξωτερικό και δεν μπόρεσαν να παραστούν στην κηδεία λόγω του κινδύνου σύλληψης για τη δική τους αντίθεση στον Ρώσο πρόεδρο.

Η Ναβάλναγια δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο του συζύγου της και δήλωσε ότι ο Πούτιν "δολοφόνησε" τον Navalny.

Την επομένη της κηδείας του Ναβάλνι, μια μικρή ομάδα πενθούντων κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του. Υπήρχε συνεχής αστυνομική παρουσία στο νεκροταφείο, κοντά στις όχθες του ποταμού Μόσκοβα.

Χιλιάδες οπαδοί του Ναβάλνι έκαναν ουρά επί ώρες την Παρασκευή

Χιλιάδες οπαδοί του Ναβάλνι έκαναν ουρά επί ώρες την Παρασκευή για να αποτίσουν φόρο τιμής στον 47χρονο. Καθώς έτρεχαν από μια κοντινή εκκλησία προς το νεκροταφείο, ορισμένοι φώναζαν "Όχι στον πόλεμο!" και άλλα συνθήματα υπέρ του Ναβάλνι, μεταξύ των οποίων το χαρακτηρισμό του Πούτιν ως "δολοφόνου" και την απαίτηση απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων.

Σκηνές χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν υπέρ του Ναβάλνι, απαιτώντας τον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και επικρίνοντας το Κρεμλίνο, δεν έχουν παρατηρηθεί στη Ρωσία από τις πρώτες ημέρες αφότου η Μόσχα διέταξε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Κρεμλίνο έχει πατάξει σκληρά τις διαφωνίες και έχει χρησιμοποιήσει αυστηρούς νόμους στρατιωτικής λογοκρισίας για να διώξει εκατοντάδες άτομα που έχουν μιλήσει κατά της εκστρατείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ