- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κόσοβο: 16 χρόνια ανεξαρτησίας - Για «παράνομο δημιούργημα» κάνει λόγο το Βελιγράδι
Το 2008 γεννήθηκε ένα πολιτικό φάντασμα, δηλώνει η σερβική κυβέρνηση
Σερβία-Κόσοβο: 16 χρόνια από την ανεξαρτησία του Κοσόβου - Εορτασμοί στην Πρίστινα, για «παράνομο δημιούργημα» κάνει λόγο το Βελιγράδι
Το Κόσοβο γιορτάζει σήμερα 17 Φεβρουαρίου την 16η επέτειο της ανεξαρτησίας του. Στην πανηγυρική συνεδρίαση της βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατίας Βιόσα Οσμάνι επισήμανε ότι «στην πορεία από την καταπίεση των Αλβανών μέχρι την ελευθερία και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» ήταν καθοριστική η βοήθεια του διεθνή παράγοντα. Η Οσμάνι εξήρε τον ρόλο των ΗΠΑ τονίζοντας ότι αποτελούν τον στυλοβάτη του Κοσόβου.
#Kosovo, 16 years of independence today #Europe https://t.co/4DZwhrU0be
— Pierre Crom (@PierreCrom) February 17, 2024
Τζο Μπάιντεν: Η φιλία των δύο χωρών ενισχύεται με το κοινό όραμα που είναι η ειρήνη
Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι υπογράμμισε ότι το Κόσοβο αποτελεί την πατρίδα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις. «Με την υποστήριξη των διεθνών συμμάχων και εταίρων μας, χτίσαμε το κοινό μας σπίτι, τη Δημοκρατία του Κοσόβου, μια αληθινή κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με δικαιοσύνη και ισότητα για τους πολίτες της, συμβάλλοντας στην ειρήνη και εγγυώμενη την ειρήνη. Μια χώρα που έχει δημοκρατικές αξίες, σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις μειονότητες, που έχει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη στον πυρήνα κάθε πολιτικής», είπε ο Κούρτι.
Our Independence embodies our ancestors' dreams—a testament to the painful sacrifices for a free & independent state where peace, human rights & rule of law are fundamental.
— Vjosa Osmani (@VjosaOsmaniPRKS) February 17, 2024
Despite centuries of hardship, we have risen with dignity, more committed than ever to a better tomorrow. pic.twitter.com/VH5IDnVNKu
Την επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου συνεχάρησαν πολλοί ξένοι ηγέτες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισημαίνει ότι «η διαχρονική φιλία των δύο χωρών ενισχύεται με το κοινό όραμα που είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία της περιοχής». Ο Μπάιντεν δεν περιορίζεται μόνο σε ευχές αλλά καλεί την ηγεσία του Κοσόβου να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις της και να συμβάλει στην διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι.
Εμανουέλ Μακρόν: Καλεί την Πρίστινα σε σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων
Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος καλεί την Πρίστινα να προχωρήσει στην σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO) και την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο με την συμμετοχή και του σερβικού πληθυσμού.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάερ επισημαίνει ότι «το κράτος δικαίου, η πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελούν προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόοδος στην ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου».
Βελιγράδι: Παράνομη η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου
Το επίσημο Βελιγράδι χαρακτηρίζει παράνομη την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. «Αν κάποιος στο αυτοαποκαλούμενο Κόσοβο γιορτάζει σήμερα, θα πρέπει να αναρωτηθεί τι γιορτάζει, αφού σήμερα το 2008 γεννήθηκε ένα πολιτικό φάντασμα στην Πρίστινα. Το μόρφωμα του Κοσόβου δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα προσωρινό και παράνομο δημιούργημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σερβική κυβέρνηση.
Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Σύμφωνα με την Πρίστινα μέχρι σήμερα αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος 117 χώρες. Το Βελιγράδι ισχυρίζεται ότι οι χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο δεν ξεπερνούν τις εκατό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ποιες είναι οι επιλογές που εξετάζουν οι ΗΠΑ
Ο 56χρονος νέος ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη δημόσια εμφάνιση ή ομιλία
Οι θεωρίες συνωμοσίας και η καταδίκη
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.