Κοσμος

Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας

Ποιος είναι ο εκλεκτός του Μακρόν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Ο Υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο νέος Πρωθυπουργός
Ο στενός σύμμαχος του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία της Γαλλίας © ΕΡΑ / OLIVIER HOSLET

Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Γαλλίας μετά την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, 34χρονος υπουργός Παιδείας της Γαλλίας είναι το άτομο που επέλεξε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για Πρωθυπουργό της χώρας, μετά τη χθεσινή παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Γαλλία. Ο Λοράν Φαμπιούς, σημερινός πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, κατείχε το ρεκόρ μέχρι τώρα, καθώς είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού σε ηλικία 37 ετών το 1984.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της από την πρωθυπουργία της Γαλλίας το απόγευμα της Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού.

Γαλλία: Ο Υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο νέος Πρωθυπουργός
Ο Ατάλ έλαβε το χρίσμα και είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Γαλλίας © ΕΡΑ / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ποιος είναι ο Γκαμπριέλ Ατάλ

Γεννημένος στις 16 Μαρτίου 1989, ο Ατάλ ήταν υπουργός Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας από τον Ιούλιο του 2023. Από το 2020 έως 2022 διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και από το 2022 έως το 2023 ήταν υπουργός Δημόσιας Δράσης και Λογαριασμών.

Ο Ατάλ, στενός σύμμαχος του Μακρόν, έγινε γνωστός ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας ο Ατάλ έχει γίνει γνωστός ως ένας καταφερτζής υπουργός, που αισθάνεται άνετα στις ραδιοφωνικές εκπομπές και στο κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μπορν, που παραιτήθηκε χθες, μπήκε στο παλάτι Ματινιόν τον Μάιο του 2022 μετά την επανεκλογή του Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της 20μηνης θητείας της η Μπορν κυβέρνησε χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική κάτω βουλή, κάτι που είχε συμβεί μόλις ακόμη μία φορά κατά το παρελθόν στη Γαλλία.

Γαλλία: Ο Υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ υποψήφιος Πρωθυπουργός
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ δίπλα στην πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν © ΕΡΑ / BERTRAND GUAY

Τι αναφέρει στην επιστολή της η Ελιζαμπέτ Μπορν

Στην επιστολή της παραίτησής της, η απερχόμενη πρωθυπουργός αναφέρει ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στη Γαλλία, καθώς και ότι εργάστηκε με πάθος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πρωθυπουργίας, έχοντας στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για τους Γάλλους πολίτες.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν είχε διορίστηκε στην πρωθυπουργία από τον Εμανουέλ Μακρόν πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάιο 2022, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας της πέρασε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό.

Γαλλία: Ο Υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ υποψήφιος Πρωθυπουργός
Η Ελιζαμπέτ Μπορν ήταν Πρωθυπουργός της Γαλλίας για ενάμιση χρόνο © ΕΡΑ / RONALD WITTEK

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ