Κοσμος

Υπέβαλε την παραίτηση της στον Μακρόν η πρωθυπουργός της Γαλλίας

Εν μέσω φημών για ανασχηματισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία (2): Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν
© EPA/YOAV GALLANT

Γαλλία: Παραίτηση της πρωθυπουργού

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού.

Νέο ξεκίνημα με νέο πρωθυπουργό

Η Μπορν, η δεύτερη γυναίκα που διετέλεσε πρωθυπουργός μετά την Εντίθ Κρεσόν επί Φρανσουά Μιτεράν, θα παραμείνει για να χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να διοριστεί νέα κυβέρνηση.

Ο Μακρόν επιδιώκει επανεκκίνηση της δεύτερης θητείας του, αφού το 2023 παρεμποδίστηκε από μαζικές διαμαρτυρίες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησής του,τα ραχές και ένα φιάσκο με τον μεταναστευτικό νόμο. 

Πριν από τον ανασχηματισμό, τον τρίτο του Μακρόν από την επανεκλογή του το 2022, ο Γάλλος πρόεδρος ανέβαλε την πρώτη προγραμματισμένη για το έτος συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τροφοδοτώντας τις φήμες για επικείμενη αλλαγή στη διακυβέρνηση.

Πιθανοί διάδοχοι

Μεταξύ αυτών που αναφέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Μπορν είναι ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Αττάλ και ο 37χρονος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού, καθένας από τους οποίους θα ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και ο πρώην υπουργός Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί έχουν επίσης αναφερθεί από ειδικούς ως πιθανές επιλογές.

Η αλλαγή πρωθυπουργού δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, αλλά μάλλον θα σηματοδοτήσει την επιθυμία να ξεπεραστούν οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση και να επικεντρωθούν σε νέες προτεραιότητες.

Πηγή: Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ