- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι δεν ξέρουμε για τον πιθανό διάδοχο του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ
Δεν ανήκει στον στενό κύκλο του προέδρου αλλά είναι «ευνοούμενος» της Μπριζίτ Μακρόν
Γκαμπριέλ Ατάλ: Άγνωστα πράγματα για τον νέο πρωθυπουργό
Έπειτα από ημέρες εικασιών, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέπληξε τη Γαλλία επιλέγοντας τον 34χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ ως νέο πρωθυπουργό. Εδώ και καιρό μάλιστα το όνομα του ακούγεται και για την διαδοχή του προέδρου δεδομένου ότι o Μακρόν δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Ο Ατάλ στη θέση του Μακρόν;
Ο διορισμός του πραγματοποιείται ενώ η δεύτερη προεδρική πενταετία του Μακρόν αντιμετωπίζει δυσκολίες: χωρίς πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αντιμέτωπος με την άνοδο της άκρας δεξιάς, ο γάλλος πρόεδρος δυσκολεύεται να δώσει πνοή στη δεύτερη θητεία του. Η υιοθέτηση με μεγάλες δυσκολίες της πολύ επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, και πιο πρόσφατα ενός νόμου για την μετανάστευση ο οποίος υποστηρίχθηκε από την άκρα δεξιά και δίχασε την προεδρική πλειοψηφία, άφησαν τα ίχνη τους.
Υπήρξε πρώιμος υποστηρικτής του προέδρου
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2016 για να υποστηρίξει την προεδρική υποψηφιότητα του τότε υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Μετά τη νίκη του Μακρόν το 2017, αυτός ο γιος ενός κινηματογραφικού παραγωγού, ο οποίος φοίτησε στη φημισμένη Αλσατική Σχολή του Παρισιού, εξελέγη βουλευτής σ' ένα φέουδο της δεξιάς στην περιφέρεια Ο-ντε-Σεν, στα προάστια του Παρισιού. Παρά τη διαρκή υποστήριξή του προς τον πρόεδρο, ο Ατάλ δεν έχει ποτέ καταγραφεί στους στενότερους συμμάχους και έμπιστους του Μακρόν, σε αντίθεση με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνού και τον πρώην υπουργό Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί, οι οποίοι επίσης θεωρήθηκαν πιθανοί αντικαταστάτες της Ελίζαμπεθ Μπόρν.
Ειδικός στην επικοινωνία με πολιτική αντίληψη
Το βιογραφικό του περιλαμβάνει ένα 10μηνο πέρασμα το 2018 ως εκπρόσωπος της La République En Marche, του κινήματος υπέρ του Μακρόν που είναι πλέον γνωστό ως Αναγέννηση, και δύο χρόνια ως κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 2020 έως το 2022.
Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ αποκάλυψε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος λίγο μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2018 και δημοσιοποίησε την σχέση του με τον σημερινό ηγέτη του Renew Europe και πιθανότατα επικεφαλής υποψήφιο του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές του 2024 Στεφάν Σεζουρνέ.
Ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας
Η δημοτικότητα του Ατάλ εκτοξεύτηκε στα ύψη τους τελευταίους έξι μήνες, γεγονός που τελικά τον οδήγησε στο να ξεπεράσει τον πρώην πρωθυπουργό και υποψήφιο για την προεδρία Εντουάρ Φιλίπ ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της IPSOS από τον Δεκέμβριο.
Ο «αγαπημένος» της Μπριζίτ Μακρόν
Ως υπουργός Παιδείας, ο Ατάλ συνεργάστηκε στενά με τη σύζυγο του προέδρου Μπριζίτ, πρώην εκπαιδευτικό με έντονη ματιά στον τομέα. Οι δυο τους συνεργάστηκαν κυρίως για την εξάλειψη του εκφοβισμού στα σχολεία και η πρώτη κυρία της Γαλλίας υποστήριξε ορισμένες από τις πολιτικές προτάσεις του νεαρού υπουργού, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειάς του να δοκιμάσει την υποχρεωτική στολή για τους μαθητές.
Με πληροφορίες από Politico, Economist
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.