- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Διδάγματα» από τις εκλογές σε Βαυαρία και Έσση
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Ζέντερ - Ηχηρή ήττα της υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ
Γερμανία: «Διδάγματα» από τις εκλογές σε Βαυαρία και Έσση - «Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Ζέντερ - Ηχηρή ήττα της υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ
Με βαριά τη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, οι εκλογές στα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης φαντάζουν ήσσονος σημασίας. Για τη Γερμανίαόμως πρόκειται για δύο σημαντικά κρατίδια που έστειλαν σαφή μηνύματα δυσαρέσκειας προς τη γερμανική συγκυβέρνηση αλλά και έντονου προβληματισμού για την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία όπως διαφάνηκε δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας.
Βαυαρία: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Ζέντερ
Στη Βαυαρία πρώτοι αναδεικνύονται οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), όπως άλλωστε αναμενόταν, με ποσοστό 36,7%. Άλλη μια «ψήφος εμπιστοσύνης» προς τον Μάρκους Ζέντερ, νυν πρωθυπουργό της Βαυαρίας, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών και έναν εκ των πιθανών μελλοντικών υποψήφιων για την καγκελαρία από την Χριστιανική Ένωση -με τον ίδιο βέβαια να μην επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει ρητά κάτι τέτοιο.
Μεγάλη κερδισμένη της εκλογικής βραδιάς ήταν όμως η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με ποσοστό 15,9%, ενώ οι συγκυβερνώντες Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (FW) έρχονται τρίτοι με 15.3%. Ακολουθούν οι Πράσινοι (Grünen) με 14,8%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το χαμηλό 7,9% ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν εκτός τοπικού κοινοβουλίου με 2,9%.
Έσση: Ηχηρή ήττα της υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ
Παρόμοια εικόνα και στο κρατίδιο της Έσσης, με πρώτο κόμμα τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Μπόρις Ράιν που λαμβάνουν το 34,6% των ψήφων. Καταγράφοντας σημαντική άνοδο άνω των πέντε μονάδων, στη δεύτερη θέση και εδώ έρχεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 18,5%. Σημειωτέον ότι πρόεδρος και επικεφαλής ψηφοδελτίου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στην Έσση είναι ο ελληνικής καταγωγής Ρόμπερτ Λάμπρου.
Τρίτοι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με μόλις 15,1% και απώλειες γύρω στις 5 μονάδες. Πρόκειται για μια ηχηρή ήττα της νυν ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, η οποία χωρίς να παραιτηθεί από τον υπουργικό θώκο, ήταν υποψηφία πρωθυπουργός της Έσσης. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8% ενώ οι Φιλελεύθεροι κινούνται οριακά γύρω στο 5%.
Ισχυρό και στη δυτική Γερμανία το AfD
Με μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων, αυτό που διαφαίνεται τόσο στην Έσση όσο και στη Βαυαρία είναι ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης στο Βερολίνο σημειώνουν σημαντικές απώλειες και χαμηλά ποσοστά. Το δε «ράπισμα» στη Νάνσι Φέζερ, μπορεί να ερμηνευθεί και ως μήνυμα για την μεταναστευτική πολιτική της, δεδομένου ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και στα δύο κρατίδια το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους. Ήδη ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ έσπευσε να σχολιάσει ότι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα «στιλ» και «ταχύτητα» η γερμανική κυβέρνηση υπό τον επίσης Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.
Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν Γερμανοί αναλυτές και σχολιαστές είναι ότι η άνοδος της ακροδεξιάς δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ως πρόβλημα κυρίως των ανατολικών κρατιδίων. Τα ποσοστά-ρεκόρ στη Βαυαρία και την Έσση και η ισχυροποίηση της θέσης της Εναλλακτικής για τη Γερμανίας στα τοπικά κοινοβούλια αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία δεν πρέπει να αγνοηθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, δεδομένου ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδεικνύεται σταθερά δεύτερο κόμμα.
Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν απέχουν πάντως πολύ. Θα είναι ένα ακόμη crash-test για την συγκυβέρνηση στο Βερολίνο. Ο πολιτικός χρόνος είναι ήδη ασφυκτικός σε ένα ασφυκτικό διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, με μια δεύτερη εμπόλεμη σύρραξη στη γειτονιά της Ευρώπης να έχει μόλις ξεκινήσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.