Κοσμος

EuroPride: Ισότητα που πηγάζει από την καρδιά

Η Helena Dalli γράφει για την ισότητα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ

32014-72458.jpg
A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Επίτροπος για την Ισότητα, Helena Dalli γράφει για το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας
Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, Άμστερνταμ © Andrew Slifkin / Unsplash

 EuroPride: H αρμόδια Επίτροπος για την Ισότητα, Helena Dalli, γράφει στην Athens Voice με αφορμή το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας

Τους καλοκαιρινούς μήνες, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τα φεστιβάλ Υπερηφάνειας –ή Pride, όπως είναι γνωστά– που διοργανώνονται στις χώρες και τις πόλεις τους. Οι εκδηλώσεις Περηφάνειας μας δίνουν την ευκαιρία να αναλογιστούμε την κατάσταση της ισότητας των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ στο περιβάλλον μας και το πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε. Προωθούν την κοινωνική αλλαγή και την κατανόηση των ζητημάτων ΛΟΑΤΚΙ μέσω της προβολής και της ευαισθητοποίησης.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη του EuroPride, του αποκορυφώματος των ευρωπαϊκών εορτασμών Υπερηφάνειας, το οποίο φέτος πραγματοποιείται στη Βαλέτα. Ως επίτροπος Ισότητας της ΕΕ, έχω αναλάβει να παραστώ σε όλους τους εορτασμούς EuroPride και World Pride που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της θητείας μου —και διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας— για να τονίσω για άλλη μια φορά ότι τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ είναι ανθρώπινα δικαιώματα και για να σταθώ στο πλευρό των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο λόγος είναι ότι οι διακρίσεις και το μίσος κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ παραμένουν μια σκληρή πραγματικότητα, και τα Φεστιβάλ Υπερηφάνεια παραμένουν ένα εργαλείο αμφισβήτησης των στερεοτύπων και των εσφαλμένων αντιλήψεων.

Κατά τη θητεία της παρούσας Επιτροπής, εγκρίναμε την πρώτη στρατηγική για την ισότητα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ με στόχο οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να προοδεύσουν και να μειώσουμε σημαντικά τον στιγματισμό και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σχεδόν το 70% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, τα αμφιφυλόφιλα, τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους. Αυτό μας δίνει ελπίδα, αλλά αναδεικνύει και τις συνεχείς προκλήσεις όσον αφορά το σημαντικό ποσοστό πολιτών που δεν έχει πειστεί ότι συλλογικός μας προορισμός θα πρέπει να είναι τα ίσα δικαιώματα στα χαρτιά και στην πράξη.

Τα τελευταία χρόνια, η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους που στρέφονται κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και τις οργανώσεις που τα στηρίζουν, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως. Η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με την πρόσφατη, τρίτη έρευνα για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, το 40% όσων απάντησαν υπέστη παρενόχληση κατά το προηγούμενο έτος.

Δεδομένου ότι η βία κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, οι διακρίσεις και η ρητορική μίσους αποτελούν ευρωπαϊκό πρόβλημα, αποστολή μου είναι η εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης. Ο κοινωνικός μετασχηματισμός σχεδόν ποτέ δεν πραγματοποιείται από μόνος του. Αντίθετα, απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια. Πρέπει να τον δρομολογήσουμε, να τον προωθήσουμε και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας αναλαμβάνοντας δράση.

Η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ σχεδιάστηκε ως απάντηση στα ζητήματα ισότητας που διαπιστώνουμε στην Ευρώπη για λόγους γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου και χαρακτηριστικών φύλου. Η στρατηγική μάς καθοδηγεί να αναλάβουμε δράση για την ενίσχυση της νομικής προστασίας και της επιβολής των κανόνων της ΕΕ κατά των διακρίσεων, να διασφαλίσουμε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ πολίτες προστατεύονται από τη ρητορική μίσους και τη βία, μεταξύ άλλων στο διαδίκτυο, και να ενδυναμώσουμε την κοινωνία των πολιτών ώστε να ηγηθεί των αλλαγών που επιθυμούμε να πραγματοποιηθούν από τη βάση προς την κορυφή. Πάνω απ’ όλα, η ευρωπαϊκή ηγεσία συμβάλλει στην ενδυνάμωση των εθνικών και τοπικών πρωτοβουλιών για την ισότητα.

Κατά την τελευταία τριετία, προτείναμε κοινά δεσμευτικά πρότυπα για τους φορείς ισότητας, ώστε να ενισχυθούν οι εξουσίες και η ανεξαρτησία τους, γεγονός που θα τους επιτρέψει να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να δρουν κατά των διακρίσεων. Προτείναμε την εναρμόνιση των εθνικών κανόνων σχετικά με τη γονική σχέση, ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των παιδιών που βρίσκονται σε διασυνοριακές καταστάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Μολονότι οι κανόνες αυτοί δεν αφορούν ειδικά τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, σίγουρα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, καθώς τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προβλημάτων σε διασυνοριακές καταστάσεις.

 Προτείναμε να προστεθούν η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους, μεταξύ άλλων κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ

Επιπλέον, προτείναμε να προστεθούν η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους, μεταξύ άλλων κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ. Ακόμα, χρηματοδοτήσαμε περισσότερα από 100 έργα που υλοποιήθηκαν από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση της ισότητας των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η καταπολέμηση των ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κοινή ευθύνη, απαιτεί κοινές προσπάθειες και κοινή δράση σε όλα τα επίπεδα. Τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ, τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών και των τοπικών αρχών, οι φορείς ισότητας, η κοινωνία των πολιτών και ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που κατά τη διάρκεια της θητείας μου, αρκετοί από αυτούς τους εταίρους ενίσχυσαν το έργο τους γενικά για τη διαφορετικότητα, καθώς και ειδικότερα για την ισότητα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την έγκριση από τα κράτη μέλη εθνικών στρατηγικών και σχεδίων δράσης για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, με διάφορα παραδοτέα. Τώρα λοιπόν, καλώ τα κράτη μέλη να εγκρίνουν την προτεινόμενη οδηγία για την ίση μεταχείριση με σκοπό την πρόληψη των διακρίσεων στην κοινωνική προστασία, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

Εύχομαι σε όλα τα άτομα που θα συμμετάσχουν στο EuroPride μια όμορφη Ημέρα Υπερηφάνειας.

Η Επίτροπος για την Ισότητα, Helena Dalli
Η Επίτροπος για την Ισότητα, Helena Dalli

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ