Κοσμος

Πέθανε ο θρυλικός τραγουδιστής Τόνι Μπένετ

Το 2016 διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τόνι Μπένετ: Πέθανε ο θρυλικός τραγουδιστής
© EPA/MOGENS FLINDT

Τόνι Μπένετ: Πέθανε ο τραγουδιστής της ποπ και της τζαζ σε ηλικία 96 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός τραγουδιστής της ποπ και της τζαζ, Τόνι Μπένετ, σε ηλικία 96 ετών.

Ο Τόνι Μπένετ διαγνώστηκε το 2016 με Αλτσχάιμερ, κάτι που έγινε γνωστό πέντε χρόνια αργότερα.

Έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο, καθώς στη συλλογή του μετρά και 20 βραβεία Grammy.

Ο Τόνι Μπένετ ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους τραγουδιστές της Αμερικής. Κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1952 και θεωρείται ο πιο διάσημος από τους Ιταλούς τραγουδιστές του bel canto και ένας από τους πιο διάσημους και επιδραστικούς τραγουδιστές της τζαζ όλων των εποχών.

Ποιος ήταν ο Τόνι Μπένετ

Ο Τόνι Μπένετ γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1923 στην Αστόρια του Κουίνς. Έγινε τραγουδιστής σε νεαρή ηλικία, εν μέρει για να ξεφύγει από τη φτώχεια της ανατροφής του στην εποχή της μεγάλης αμερικανικής κρίσης, ενώ ο πάτέρας του είχε πεθάνει όταν ο Τόνι ήταν δέκα ετών. Στο γυμνάσιο δούλευε σαν σερβιτόρος, ενώ τραγουδούσε ιταλικά τραγούδια στα τοπικά ιταλικά εστιατόρια. Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο στον οποίο υπηρέτησε, του επετράπη να συνεχίσει τις σπουδές που είχε διακόψει. Εντάχθηκε στο αμερικανικό θέατρο Wing, όπου έμαθε ιταλικό bel canto φωνητικό και τζαζ scatting.

Στην καριέρα του κατάφερε κάτι μοναδικό: να συνδέσει την ποπ μουσική με την κάντρι και έφτασε στην κορυφή τη δεκαετία του '60, για το μοναδικό στιλ με το οποίο τραγουδούσε. Κατέρρευσε, και η καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του '70 έφτασε στο ναδίρ εξαιτίας του εθισμού του στην κοκαΐνη. Έκανε μια ακόμα εκπληκτική επιστροφή στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Tony Bennett - Fly Me To The Moon (In Other Words)

Mε την Έιμι Γουαϊνχάουζ ηχογράφησαν το 2011 το «Body & Soul», για το άλμπουμ του Duets ΙΙ, το οποίο κυκλοφόρησε στις 20 Σεπτεμβρίου 2011, μετά από τον θάνατό της.

Πριν από επτά χρόνια η Lady Gaga έχει πει ότι ο Τόνι Μπένετ «έσωσε τη ζωή της» πείθοντάς την να συνεχίσει να τραγουδά όταν ήθελε να τα παρατήσει, τονίζοντας ότι ο Μπένετ είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να «συσχετιστεί». «Ήμουν τόσο λυπημένη» συνέχισε, «δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Ένιωθα νεκρή. Και μετά πέρασα πολύ χρόνο με τον Τόνι. Δεν ήθελε παρά τη φιλία μου και τη φωνή μου». Ο τότε 88χρoνος τραγουδιστής έγινε το πρότυπο της Gaga.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ