- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Γερμανία ζητά από την Κίνα να σταματήσει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε
Εκφράζονται φόβοι για διαρροή απορρήτων του ΝΑΤΟ
Γερμανία - Κίνα: Το Βερολίνο ζητάει από το Πεκίνο να σταματήσει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε - Κίνδυνος για τα απόρρητα του ΝΑΤΟ.
Ο γερμανός υπουργός Άμυνας ζήτησε σήμερα από το Πεκίνο να πάψει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε για να εκπαιδεύουν στην Κίνα τους κινέζους πιλότους, καθώς το Βερολίνο εκφράζει φόβους ότι μπορεί έτσι να αποκαλυφθούν απόρρητα του ΝΑΤΟ.
«Ανέφερα το ζήτημα των γερμανών πιλότων της Bundeswehr (σ.σ.: οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις), οι οποίοι έχουν προφανώς προσληφθεί για να εξασφαλίσουν την εκπαίδευση (κινέζων) πιλότων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπόρις Πιστόριους, έπειτα από συνομιλία του με τον κινέζο ομόλογό του Λι Σανγκφού Λι στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την άμυνα και την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.
«Ανέφερα ξεκάθαρα ότι περιμένω να σταματήσει αμέσως αυτή η πρακτική και του είπα ότι και ο ίδιος πιθανόν δεν θα ήταν πολύ χαρούμενος, αν προσπαθούσα εγώ να κάνω το ίδιο πράγμα», πρόσθεσε, σύμφωνα με δηλώσεις που δόθηκαν στον Τύπο από το υπουργείο του.
Ο κινέζος υπουργός «δεν αρνήθηκε, αλλά σχετικοποίησε από την πλευρά του την έκταση» αυτής της υπόθεσης, είπε ακόμη.
Οι αποκαλύψεις των γερμανικών ΜΜΕ για τους απόστρατους που εκπαιδεύουν κινέζους πιλότους
Δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel και ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ZDF, αποκάλυψαν χθες, Παρασκευή, πως πρώην πιλότοι της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσλαμβάνονται εδώ και χρόνια από τη Κίνα για να εκπαιδεύσουν τους κινέζους πιλότους.
Μισθοδοτούνται μέσω εταιρειών-βιτρίνα με έδρα της Σεϋχέλλες. Μερικοί απ' αυτούς φέρεται ότι έχουν προσληφθεί από την επιχείρηση ενός μέλους των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.
Η υπόθεση, σύμφωνα με τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης, απασχολεί εδώ και εβδομάδες την επιτροπή ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών της γερμανικής βουλής.
«Ανησυχούμε επειδή στρατιωτικοί, αφού εργάσθηκαν για το γερμανικό κράτος, μπορεί να έχουν θέσεις εργασίας που να τους οδηγούν στο να προδώσουν κρατικά απόρρητα», δήλωσε στο ZDF ο πρόεδρος της επιτροπής Κονσταντίν φον Νοτζ.
Οι εν λόγω γερμανοί στρατιωτικοί ήταν πιλότοι καταδιωκτικών Eurofighter και συμμετείχαν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο εκφράζει γι' αυτό φόβους ότι απόρρητα για τις τακτικές της Ατλαντικής συμμαχίας μπορεί να αποκαλυφθούν στην Κίνα.
Το υπουργείο Άμυνας προγραμματίζει να αρχίσει έρευνα, σύμφωνα με το ZDF, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις έχουν επισημανθεί τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.