- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
H Γερμανία ζητά από την Κίνα να σταματήσει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε
Εκφράζονται φόβοι για διαρροή απορρήτων του ΝΑΤΟ
Γερμανία - Κίνα: Το Βερολίνο ζητάει από το Πεκίνο να σταματήσει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε - Κίνδυνος για τα απόρρητα του ΝΑΤΟ.
Ο γερμανός υπουργός Άμυνας ζήτησε σήμερα από το Πεκίνο να πάψει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε για να εκπαιδεύουν στην Κίνα τους κινέζους πιλότους, καθώς το Βερολίνο εκφράζει φόβους ότι μπορεί έτσι να αποκαλυφθούν απόρρητα του ΝΑΤΟ.
«Ανέφερα το ζήτημα των γερμανών πιλότων της Bundeswehr (σ.σ.: οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις), οι οποίοι έχουν προφανώς προσληφθεί για να εξασφαλίσουν την εκπαίδευση (κινέζων) πιλότων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπόρις Πιστόριους, έπειτα από συνομιλία του με τον κινέζο ομόλογό του Λι Σανγκφού Λι στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την άμυνα και την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.
«Ανέφερα ξεκάθαρα ότι περιμένω να σταματήσει αμέσως αυτή η πρακτική και του είπα ότι και ο ίδιος πιθανόν δεν θα ήταν πολύ χαρούμενος, αν προσπαθούσα εγώ να κάνω το ίδιο πράγμα», πρόσθεσε, σύμφωνα με δηλώσεις που δόθηκαν στον Τύπο από το υπουργείο του.
Ο κινέζος υπουργός «δεν αρνήθηκε, αλλά σχετικοποίησε από την πλευρά του την έκταση» αυτής της υπόθεσης, είπε ακόμη.
Οι αποκαλύψεις των γερμανικών ΜΜΕ για τους απόστρατους που εκπαιδεύουν κινέζους πιλότους
Δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel και ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ZDF, αποκάλυψαν χθες, Παρασκευή, πως πρώην πιλότοι της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσλαμβάνονται εδώ και χρόνια από τη Κίνα για να εκπαιδεύσουν τους κινέζους πιλότους.
Μισθοδοτούνται μέσω εταιρειών-βιτρίνα με έδρα της Σεϋχέλλες. Μερικοί απ' αυτούς φέρεται ότι έχουν προσληφθεί από την επιχείρηση ενός μέλους των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.
Η υπόθεση, σύμφωνα με τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης, απασχολεί εδώ και εβδομάδες την επιτροπή ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών της γερμανικής βουλής.
«Ανησυχούμε επειδή στρατιωτικοί, αφού εργάσθηκαν για το γερμανικό κράτος, μπορεί να έχουν θέσεις εργασίας που να τους οδηγούν στο να προδώσουν κρατικά απόρρητα», δήλωσε στο ZDF ο πρόεδρος της επιτροπής Κονσταντίν φον Νοτζ.
Οι εν λόγω γερμανοί στρατιωτικοί ήταν πιλότοι καταδιωκτικών Eurofighter και συμμετείχαν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο εκφράζει γι' αυτό φόβους ότι απόρρητα για τις τακτικές της Ατλαντικής συμμαχίας μπορεί να αποκαλυφθούν στην Κίνα.
Το υπουργείο Άμυνας προγραμματίζει να αρχίσει έρευνα, σύμφωνα με το ZDF, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις έχουν επισημανθεί τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.