Κοσμος

«God Save the King»: Ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς

Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η τελετή

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O βασιλιάς Κάρολος, η σύζυγός του Καμίλα και μέλη της βασιλικής οικογένειας χαιρετούν τα πλήθη από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ
© EPA/Neil Hall

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν στη σημερινή μεγαλοπρεπή τελετή

Ο Κάρολος Γ’ είναι κι επίσημα ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας μέσα από μια λαμπρή τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι τοποθέτησε το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα.

Ο Κάρολος διαδέχθηκε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Βασιλιάς Κάρολος
© Jonathan Brady - WPA Pool/Getty Images

O μονάρχης ορκίστηκε να υπηρετεί τους υπηκόους του και να προστατεύει την Εκκλησία της Αγγλίας της οποίας είναι ο ανώτατος ηγέτης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csf6iv5vwbjd)

Αμέσως μετά στέφθηκε βασίλισσα η σύζυγός του, Καμίλα. Η 75χρονη βασίλισσα, που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1996.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csf6lemac3fd)

Mετά τη στέψη τους, ο Κάρολος, η Καμίλα και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ με άμαξες. Ξεχώρισε ο κατσουφιασμένος Λούι, ο μικρότερος από τα τρία παιδιά των Ουίλιαμ και Κέιτ.

O Τζορτζ και ο Λούι, οι δύο από τα τρία παιδιά του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
© EPA

Στις 16:25 ώρα Ελλάδος, σύσσωμη η βασιλική οικογένεια βγήκε στο μπαλκόνι, χαιρετώντας το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Μπάκιγχαμ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csf7y3p1q7x5)

Αισθητή ήταν η απουσία του Χάρι, ο οποίος δεν ακολούθησε παραδοσιακά με τις άμαξες τους υπόλοιπους royals, αλλά έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση με αυτοκίνητο μετά την τελετή στέψης.

Ο πρίγκιπας Χάρι μετά τη στέψη του πατέρα του
© EΡΑ

Νωρίτερα, η πομπή του βασιλικού ζεύγους ξεκίνησε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο Κάρολος και η Καμίλα επέβαιναν στην «Diamond Jubilee State Coach», την κλειστή άμαξα που έσερναν έξι άλογα. Σημειώνεται ότι εκατοντάδες στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε αυτή την πομπή από το Μολ, τη μακρά λεωφόρο που ξεκινά από το Μπάκιγχαμ και φθάνει μέχρι την Τραφάλγκαρ Σκουέαρ.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι πύλες του Αββαείου του Ουεστμίνστερ άνοιξαν και λίγο μετά τις 09:00 άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής – μέλη βασιλικών οικογενειών, αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων.

Δείτε όλα όσα έγιναν σήμερα στο Λονδίνο

Watch live: The Coronation of King Charles III and Queen Camilla – BBC News

Όσα έγιναν στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’

Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας.

Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε επισήμως βασιλιάς στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.

Η σημερινή τελετή περιελάμβανε για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες.

Για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς προσευχήθηκε για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

Στον βασιλιά Κάρολο παρουσιάστηκαν τα ιστορικά κειμήλια του στέμματος - συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη.

Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση θα αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του, Καμίλα, η οποία στέφθηκε βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.

Το χρονοδιάγραμμα της τελετής

12:20 μ.μ.: Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκίνησε από το Παλάτι για το Αββαείο.

12:35 μ.μ.: Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αββαείου του Ουέστμινστερ

12:53 μ.μ.: Ο βασιλιάς με τη σύζυγο του έφτασαν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ

12:54 μ.μ.: Χτύπησαν οι καμπάνες του Αββαείου

1:00 μ.μ.: Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' και η σύζυγος του μπήκαν στο Αββαείο από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκίνησε η ακολουθία της Στέψης.

2:00 μ.μ.: Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι έστεψε με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ' . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27 κιλά. Την ώρα αυτή χτύπησαν οι καμπάνες του Αββαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα πλοία στη θάλασσα απέτισαν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

3:00 μ.μ.: Ολοκληρώθηκε το τελετουργικό και ξεκίνησε η Πομπή της Στέψης από το Αββαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή συμμετείχαν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:45 μ.μ.: Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους έφτασαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης, όπου έγιναν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

3:45 μ.μ.: Ο βασιλιάς και η σύζυγος του μετέβησαν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα τους απηύθυναν χαιρετισμό.

4:25 μ.μ.: Ο βασιλιάς και η σύζυγός του, μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας (πλην του Χάρι), βγήκαν στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ και χαιρέτισαν τα πλήθη.

4:31 μ.μ.: Σμήνος μαχητικών της RAF πέταξε πάνω από το Μπάκιγχαμ, χαιρετίζοντας τον νέο βασιλιά.

Στέψη του βασιλιά Καρόλου
© EPA/ Tolga Akmen
Στέψη του βασιλιά Καρόλου
© EPA/ Jon Rowley
Στέψη του βασιλιά Καρόλου
EPA/Tolga Akmen
Στέψη του βασιλιά Καρόλου
© EPA/ Martin Divisek
Στέψη του βασιλιά Καρόλου
© EPA/ Martin Divisek
Στέψη του βασιλιά Καρόλου
© EPA/ Andy Rain
Στέψη του βασιλιά Καρόλου
© EPA/ Sgt EJ Marriott HANDOUT

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ