Κοσμος

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για το Σουδάν: Κίνδυνος βιολογικής απειλής στη Χαρτούμ

Στα χέρια μαχητών το Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Καμπανάκι» ΠΟΥ για το Σουδάν: Κίνδυνος βιολογικής απειλής στη Χαρτούμ

Σουδάν: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές κατέλαβε το Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, το οποίο περιέχει παθογόνα ιλαράς και χολέρας

Tην ώρα που βρίσκεται σε ισχύ η τριήμερη κατάπαυση πυρός και συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί αμάχων και ξένων πολιτών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος βιολογικής απειλής» στην πρωτεύουσα Χαρτούμ του Σουδάν.

Ο λόγος είναι ότι μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές κατέλαβε το Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, το οποίο περιέχει παθογόνα ιλαράς και χολέρας, σύμφωνα με το Reuters. Επίσης, το εργαστήριο περιέχει προμήθειες αίματος, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω σύνδεσης βίντεο από το Σουδάν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Νίμα Σαΐντ Αμπίντ ανέφερε επίσης ότι οι τεχνικοί του εθνικού εργαστηρίου έχουν εκδιωχθεί.

Δεν ονοματίστηκε ποια από τις δύο πλευρές - οι παραστρατιωτικοί του στρατηγου Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό ή οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν - απέκτησαν τον έλεγχο του εργαστηρίου

«Αυτό είναι το κύριο μέλημα: δεν υπάρχει πρόσβαση στους τεχνικούς για να πάνε στο εργαστήριο και να απομονώσουν με ασφάλεια το βιολογικό υλικό και τις διαθέσιμες ουσίες», είπε ο Σαΐντ.

Παράλληλα, ο Yassir Arman, ηγετική φυσιογνωμία στον πολιτικό συνασπισμό των Δυνάμεων για Ελευθερία και Αλλαγή (FFC), προέτρεψε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος και να στείλουν γεννήτριες στα νοσοκομεία.

«Υπάρχουν σοροί στους δρόμους και άρρωστοι που δεν μπορούν να βρουν φάρμακα, νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Πρέπει να επιτρέπεται στους ανθρώπους να θάψουν τους νεκρούς τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας», είπε.

Τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα και καύσιμα βρίσκονται σε έλλειψη και οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ, ενώ οι επικοινωνίες και η ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένες. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι η τιμή για ένα εισιτήριο λεωφορείου για την Αίγυπτο είχε εξαπλασιαστεί και έχει φτάσει τα 340 δολάρια.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ξέσπασαν στις 15 Απριλίου και έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 459 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 4.072, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ.

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων μειώνει τις επιχειρήσεις του

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκε να περικόψει ορισμένες από τις δραστηριότητές του σε τμήματα του Σουδάν λόγω των σφοδρών συγκρούσεων.

Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις και οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχουν χάσει μέλη του προσωπικού τους, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

«Σε περιοχές όπου σφοδρές συγκρούσεις παρεμπόδισαν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μας, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του OCHA. «Όμως δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον λαό του Σουδάν», πρόσθεσε.

Είπε πως μια ομάδα του OCHA θα ηγηθεί των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων για την έξοδο από το Πορτ Σουδάν μετά τη μεταφορά από το Χαρτούμ.

Ο Πάτρικ Γιούσεφ, περιφερειακός διευθυντής για την Αφρική της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), έκανε έκκληση σε άλλες χώρες να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο Σουδάν ώστε να εξευρεθεί μια «μακροχρόνια λύση», ακόμη και μετά την απομάκρυνση ξένων υπηκόων.

270.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει προς χώρες της Αφρικής

Εξάλλου, έως 270.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν φύγει από το Σουδάν και να βρίσκονται στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Σύμφωνα με τη Λάουρα λο Κάστρο, εκπρόσωπο της HCR στο Τσαντ, 20.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στη χώρα αυτή, και ο οργανισμός αναμένει την άφιξη έως και 100.000 ανθρώπων «στη χειρότερη περίπτωση».

Τέλος, «στο Νότιο Σουδάν, το πιο πιθανό σενάριο είναι 125.000 επιστροφές Νοτιοσουδανών προσφύγων και 45.000 πρόσφυγες», δήλωσε η εκπρόσωπος της HCR στη χώρα αυτή, Μαρί-Ελέν Βερνέ, σε συνέντευξη Τύπου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ