Κοσμος

Στην Ιορδανία επτά Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Συνεχίζεται η επιχείρηση - Η ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί πολιτών από το Σουδάν
(φωτογραφία αρχείου) © EPA / BUNDESWEHR HANDOUT

Έλληνες στο Σουδάν: Ασφαλή στην Ιορδανία επτά άτομα - Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού 

Ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και μεταφέρθηκαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη (25.4), με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Βόπκε Χέκστρα, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν. Επιπλέον, επτά ακόμη άτομα είχαν φτάσει στην Άκαμπα τις πρώτες πρωινές ώρες με τον ίδιο τρόπο. «Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεχθήκαμε πυρά - Είμαστε χαρούμενοι που φτάσαμε σώοι» - Οι πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Στην Ελλάδα έφτασαν λίγο μετά τις 10:00 το πρωί 17 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν. Στις πρώτες τους δηλώσεις περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούν εν μέσω συγκρούσεων και δήλωσαν ανακουφισμένοι που είναι πλέον στην Ελευσίνα.

«Ήταν και θέμα τύχης», είπε ένας από τους διασωθέντες για το πώς κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν. «Μόλις φτάσαμε στην Ελλάδα. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που φτάσαμε ασφαλείς και σώοι. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως εμείς και να επιστρέψουν σύντομα. Νομίζω κανείς δεν θα επιστρέψει άμεσα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κανείς που θα διεξαχθούν, συνεχώς άλλαζαν μέρη και χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Κινδύνευσαν όλοι. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα. Και εμείς δεχτήκαμε πυρά, όλα τα κτίρια. Πολλές αδέσποτες σφαίρες. Αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχαν πυροβολήσει. Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11:00 ώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ομογενής, Χρήστος Δέδες, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά την άφιξη των πρώτων Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν.

«Έπεσε μία βόμβα δίπλα στο σπίτι», δήλωσε άλλος διασωθείς στην ΕΡΤ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cs5qi8zmi3zl)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ