Κοσμος

Οι Ρεπουμπλικάνοι «φίμωσαν» την πρώτη τρανς βουλευτή της Μοντάνα

Αντιτάχθηκε σε νομοσχέδιο που απαγορεύει την πρόσβαση ανηλίκων σε θεραπείες φυλομετάβασης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη βουλή της Μοντάνα απαγόρευσε σε Δημοκρατική τρανς βουλευτή να πάρει ξανά τον λόγο στο σώμα.
Η Ζόι Ζέφιρ, η μοναδική τρανς βουλευτής της Μοντάνα, δεν έχει πλέον δικαίωμα να λαμβάνει τον λόγο στη βουλή της πολιτείας © Unsplash & Montana.Gov

ΗΠΑ: Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη βουλή της Μοντάνα απαγόρευσε σε Δημοκρατική τρανς βουλευτή να πάρει ξανά τον λόγο στο σώμα.

Μια τρανς Δημοκρατική βουλευτής της Μοντάνα δεν επιτρέπεται πλέον να παίρνει τον λόγο στη βουλή της πολιτείας αυτής στις βόρειες ΗΠΑ, μετά την απαγόρευση που της επέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι επειδή αντιτάχθηκε σε νομοσχέδιο που απαγορεύει στους ανήλικους να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες φυλομετάβασης.

Η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα επεισόδια της πολιτισμικής διαμάχης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Στις αρχές Απριλίου δύο Αφροαμερικανοί βουλευτές του Τενεσί αποκλείστηκαν από τη βουλή της πολιτείας αφού συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά των πυροβόλων όπλων.

Από την Πέμπτη η Ζόι Ζέφιρ, η μοναδική τρανς βουλεύτρια της Μοντάνα, δεν έχει πλέον δικαίωμα να λαμβάνει τον λόγο στη βουλή της πολιτείας. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία στο σώμα, την κατηγόρησαν για ανάρμοστες δηλώσεις.

Η Ζέφιρ κατήγγειλε το νομοσχέδιο που επιθυμεί να υιοθετήσει η βουλή της Μοντάνα, βάσει του οποίου απαγορεύεται στους ανήλικους να λαμβάνουν θεραπεία φυλομετάβασης, κάνοντας λόγο για «βασανιστήρια» και λέγοντας προς τους συναδέλφους της ότι θα πρέπει «να ντρέπεστε».

«Την επόμενη φορά (…) που θα σκύψετε το κεφάλι σας για να προσευχηθείτε, ελπίζω να δείτε το αίμα στα χέρια σας», τόνισε, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο αυτό ωθεί τους τρανς στην αυτοκτονία.

Transgender Montana lawmaker reacts to calls for censure

Αμέσως ομάδα 21 Ρεπουμπλικανών υπέγραψαν επιστολή με τη οποία ζητούσαν να «λογοκριθεί» η Ζέφιρ. Στην επιστολή αυτή μάλιστα χρησιμοποίησαν ανδρικές αντωνυμίες για να αναφερθούν στη βουλεύτρια.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το βράδυ, η Ζέφιρ εξήγησε ότι το κοινοβούλιο «αρνείται να μου επιτρέψει να μιλήσω για οποιοδήποτε νομοσχέδιο μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου», αν δεν ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις της.

Η βουλεύτρια έκανε λόγο για μια «θεμελιωδώς αντιδημοκρατική απόφαση» των Ρεπουμπλικανών, η οποία έχει στόχο να την αναγκάσει να σιωπήσει «την ώρα που καταργούν τα δικαιώματα των τρανς και ομοφυλόφιλων κατοίκων της Μοντάνα».

«Δεν λογοκρίνω κανέναν», απάντησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της βουλής της Μοντάνα Ματ Ρετζίρ σε συνέντευξή του στο MTN News. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κανονισμοί της βουλής επιτρέπουν να αφαιρείται ο λόγος από οποιονδήποτε βουλευτή δεν σέβεται το πρωτόκολλο.

«Όποιος εκπρόσωπος επιθυμεί να συζητήσει με σεβασμό προς τους κανόνες συμπεριφοράς, την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της Βουλής (…) θα αναγνωριστεί» για να μιλήσει, πρόσθεσε.

Από τον Ιανουάριο έχουν υιοθετηθεί σε 14 αμερικανικές πολιτείες 29 νέοι νόμοι που περιορίζουν τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, σύμφωνα με ανάλυση της ACLU που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Washington Post.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.