Κοσμος

Συμφωνήθηκε η απομάκρυνση ξένων υπηκόων από το Σουδάν

Δεύτερη εβδομάδα μαχών μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουδάν: Εκκένωση διπλωματών και πολιτών ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας - Συμφωνία με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας.
Διπλωμάτες και υπήκοοι Ηνωμένων Πολιτειών, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Κίνας θα απομακρυνθούν από αέρος από το Σουδάν © EPA/Stringer

Σουδάν: Εκκένωση διπλωματών και πολιτών ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας - Συμφωνία με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας.

Διπλωμάτες και υπήκοοι Ηνωμένων Πολιτειών, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Κίνας θα απομακρυνθούν από αέρος από το Σουδάν καθώς οι μάχες συνεχίζονται, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν συμφώνησε για τη διευκόλυνση και την ασφαλή εκκένωση των ξένων «τις προσεχείς ώρες».

Η ανακοίνωση του στρατού εκδόθηκε έπειτα από υποσχέσεις του αντίπαλου αρχηγού των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF) Μοχάμεντ Χαντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί, να ανοίξει τα αεροδρόμια για την απομάκρυνση πολιτών.

Εντούτοις μάχες σημειώνονται στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ ενώ δεν είναι σαφής η κατάσταση που επικρατεί σε άλλα αεροδρόμια ούτε αν ελέγχονται από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Δεύτερη εβδομάδα μαχών στο Σουδάν

Οι μάχες στο Σουδάν εισήλθαν σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο τουλάχιστον 413 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 3.551, ενώ οι εκκλήσεις για εκεχειρία έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό.

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνιζαν το Χαρτούμ τη διάρκεια της νύκτας τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκαν χθες, όμως το πρωί άρχισαν και πάλι οι ανταλλαγές πυρών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και του πρώην αναπληρωτή του και νυν αντιπάλου του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF).

Ο στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι «δέχθηκε κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες» με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχαν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ