- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Σουδάν: Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες
Τουλάχιστον 15 Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι - Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός
Σουδάν: Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες από τις μάχες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ - Έκκληση για κατάπαυση του πυρός απευθύνει ο Λευκός Οίκος.
Περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματίστηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, Φόλκερ Πέρτες.
«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοσύνδεσης.
Νωρίτερα είχε μιλήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.
Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.
«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Μαρτυρίες Ελλήνων από το Σουδάν: Θα είναι χειρότερα τη νύχτα
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 15 Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι από το Μεγάλο Σάββατο μέσα στην ελληνορθόδοξη μητρόπολη στην πρωτεύουσα του Σουδάν.
«Ασταμάτητοι πυροβολισμοί από το πρωί, και συνεχίζουν μέχρι τώρα, και είπαν ότι θα είναι χειρότερα τη νύχτα... Πυροβολούν και την πόρτα της μητρόπολης, πυροβολούν συνέχεια. Δεν μπορούμε να βγούμε, έχουμε μόνο τα απαραίτητα λίγα πράγματα, φαγητά για τρεις – τέσσερις μέρες», δηλώνει η Αλεξάνδρα Καλημέρη στον ΣΚΑΪ.
Για τους δύο Έλληνες τραυματίες σημείωσε ότι «στο νοσοκομείο έχουν μόνο τα απαραίτητα, οι γιατροί είναι λίγοι και δεν μπορούν να αλλάξουν νοσοκομείο. Η κατάσταση είναι παρά πολύ χάλια».
«Επικοινώνησα με γιατρό που είπε ότι θα φέρει τα απαραίτητα για να χειρουργηθούν. Ελπίζουμε ό,τι καλύτερο» πρόσθεσε πάντως η κ. Καλημέρη.
Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους Έλληνες είναι και τρία παιδιά ηλικίας 9-10 ετών καθώς επίσης και δύο αδερφές οι οποίες κατάφεραν να μιλήσουν τηλεφωνικά με τους γονείς τους που βρίσκονται επίσης εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους, πολύ κοντά στη μητρόπολη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πολυήμερο κύμα καύσωνα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι
Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση
Το ημιεπίσημο Fars μιλά για αναστολή διαπραγματεύσεων
«Δεν θα βρείτε χώρα να γυρίσετε» λέει ο Τραμπ στους Ιρανούς διαπραγματευτές
Του εύχεται τα καλύτερα εν μέσω φημών για σχέδια παραίτησης
Ενώ ο Τζέι Ντι Βανς δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο των συνομιλιών στην Ελβετία
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.