Σουδάν: Σφοδρές μάχες διεξάγονται στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ παρά την εκεχειρία - 13η ημέρα σύγκρουσης παραστρατικών - ενόπλων δυνάμεων.
Οι φονικές μάχες, που φέρνουν αντιμέτωπους παραστρατιωτικούς με τις ένοπλες δυνάμεις, εισήλθαν σήμερα στην 13η ημέρα τους στο Σουδάν, καθώς χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην περιφέρεια του Νταρφούρ όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός.
Πολεμικά αεροπλάνα πετούν πάνω από τα βόρεια προάστια του Χαρτούμ, όπου τα στρατεύματα των δύο αντίπαλων στρατηγών, που δίνουν μάχη για την εξουσία, ανταλλάσσουν πυρά πολυβόλων και βαρέων όπλων, αναφέρουν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες, παρά την εκεχειρία των 72 ωρών που συνήφθη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας και τέθηκε σε εφαρμογή προχθές, Τρίτη.
Οι βιαιότητες στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών.
Πολυάριθμες προσπάθειες για να σιωπήσουν τα όπλα έχουν αποτύχει από την αρχή της σύγκρουσης, στις 15 Απριλίου, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστού ως «Χεμέντι».
Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, ο στρατός ανακοίνωσε πως δέχθηκε να στείλει έναν αντιπρόσωπο στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του γειτονικού Νότιου Σουδάν, για συνομιλίες με τις ΔΤΥ «με πρωτοβουλία του IGAD», του περιφερειακού συνασπισμού της Ανατολικής Αφρικής.
Ο στρατηγός Μπουρχάν είπε πως δέχθηκε να συζητήσει μια παράταση της εκεχειρίας των 72 ωρών, η οποία πρόκειται να λήξει σήμερα τα μεσάνυχτα και συνολικά δεν έγινε πολύ σεβαστή.
Οι παραστρατιωτικοί, από την πλευρά τους, δεν σχολίασαν αυτή την περιφερειακή πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με το σουδανικό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 512 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.193 έχουν τραυματισθεί από την αρχή της σύγκρουσης, όμως ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.
Η κατάσταση στο Χαρτούμ είναι «εξαιρετικά κακή», αφηγείται στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σααμπάν, ένας σύρος υπήκοος που περιμένει στο Πορτ Σουδάν για να αναχωρήσει από τη χώρα: «Το μόνο που θέλουμε είναι να φθάσουμε ασφαλείς στην Τζέντα (στη Σαουδική Αραβία) ή στη Συρία. Το μόνο που θέλουμε είναι να φύγουμε από το Σουδάν».
Πέρα από την πρωτεύουσα, βιαιότητες σημειώνονται από την αρχή της σύγκρουσης και σε άλλες περιφέρειες, κυρίως στο Δυτικό Νταρφούρ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λεηλασίες, φόνοι και πυρπολήσεις κατοικιών έχουν σημειωθεί στην Ελ-Γκενέινα, τη μεγαλύτερη πόλη αυτής της περιφέρειας η οποία συνορεύει με το Τσαντ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία - Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Ο Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν προειδοποιεί για αυξημένη εγρήγορση amid δηλώσεων Τραμπ περί αμερικανικού ελέγχου
Σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση της εφημερίδας
Έκτακτη συνέντευξη για τον έναν χρόνο ως πρόεδρος των ΗΠΑ
Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα χρήματα των πελατών έχουν δεσμευτεί σε κρασιά
Επικαλούμενος την επιστολή στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Μια από τις τραγικές ιστορίες του δυστυχήματος
Σε ηλικία μόλις 29 ετών
Η συμφωνία είχε κλειστεί τον Ιούλιο έπειτα από συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Οι Κούρδοι ακυρώνουν τη συμφωνία με το καθεστώς της Δαμασκού – Αποχωρούν από το αλ-Χολ, συγκρούσεις και στην Τουρκία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η επιβολή ενός νέου τύπου αστυνομικού κράτους
Ο θρυλικός σέντερ του ΝΒΑ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο
Στο σημείο της τραγωδίας το βασιλικό ζεύγος
Τι σημαίνει το «Nu det NUUK» που κυριαρχεί
Οι κινήσεις του από την ορκομωσία κι έπειτα, το χρονικό του φόβου και οι «τέσσερις ελευθερίες»
Γιατί φοράει γυαλιά ηλίου ο Γάλλος πρόεδρος;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.