- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η ιστορία πίσω από τη «γυναίκα με τα κόκκινα νύχια» στην Μπούκα
Τι απέγιναν οι συγγενείς της έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή
Πόλεμος στην Ουκρανία - Η γυναίκα με τα κόκκινα νύχια στην Μπούκα - Ποια ήταν - Το δράμα των συγγενών της λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή
Το έντονο χρώμα στα νύχια της ήταν αυτό που βοήθησε στην αναγνώριση του πτώματος. Η Ιρίνα Φίλκινα ήταν 52 ετών όταν σκοτώθηκε τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία.
Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά τον θάνατό της, που εκτιμάται ότι ήταν στις 5 Μαρτίου, δημοσιογράφοι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στην πόλη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο, μετά την αποχώρηση των Ρώσων εισβολέων.
Η Φίλκινα ήταν μεταξύ των νεκρών που κείτονταν δίπλα στον δρόμο και οι φωτογραφίες από το λασπωμένο της χέρι, με έντονα κόκκινα νύχια, κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο και έγιναν ισχυρό σύμβολο των δεινών των αμάχων.
Έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικογένεια και οι φίλοι της έχουν πάρει διαφορετικούς δρόμους, με τις ζωές τους να έχουν ανατραπεί από τη σύγκρουση. Ωστόσο, συνεχίζει να τους ενώνει η θλίψη για μια γυναίκα, της οποίας ο θάνατος ακόμα και σήμερα τους φαίνεται τόσο ανούσιος.
«Για μένα, ο κόσμος τελείωσε στις 5 Μαρτίου», δήλωσε η μεγαλύτερη αδελφή της Φίλκινα, η Σβετλάνα Σαφόνοβα, κλαίγοντας δίπλα στον τάφο της σε νεκροταφείο στα προάστια της Μπούκα.
«Άλλο είναι να πεθαίνει κάποιος μετά από μακρά ασθένεια και να θάβεται, και άλλο όταν κάποιος σκοτώνεται αιφνιδιαστικά και χωρίς λόγο», δήλωσε η 60χρονη γυναίκα, που άφησε 12 ροζ τριαντάφυλλα στον τάφο της αδελφής της, μια κρύα ημέρα στις αρχές του Φεβρουαρίου.
«Και όταν κάποιος δεν ξέρει ούτε καν πώς να την αναζητήσει για να τη θάψει, προκειμένου να έχει ένα σημείο ταφής, ένα μέρος για να ερχόμαστε και να επισκεπτόμαστε» πρόσθεσε, αναφερόμενη στην τυχαία ανακάλυψη του πτώματος της Φίλκινα και της ταυτοποίησής της.
Μπούκα, η πόλη «δορυφόρος» του Κιέβου και οι θηριωδίες των Ρώσων
Η Μπούκα βρισκόταν στον δρόμο των Ρώσων, καθώς προετοίμαζαν τη μεγάλη επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο. Οι θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν μετά την αποχώρησή τους, έδειξαν το σκληρό πρόσωπο του πολέμου.
Ο δήμαρχος της Μπούκα έχει πει ότι πάνω από 400 άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί από τις ρωσικές δυνάμεις, με κάποιους εξ αυτών να έχουν δεχθεί θανάσιμα πυρά με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη.
Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα, κάτι που αρνείται το Κρεμλίνο. Έχει δηλώσει ότι οι εικόνες με πτώματα στους δρόμους της Μπούκα είναι ψεύτικες και χαρακτηρίζει τον πόλεμο ειδική επιχείρηση για την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
Δείτε επίσης: Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε 20 καρέ
Η ημέρα που σκοτώθηκε η γυναίκα με τα κόκκινα νύχια στην Μπούκα της Ουκρανίας
Σύμφωνα με συγγενείς της Φίλκινα, η γυναίκα δέχθηκε πυρά από Ρώσους στρατιώτες ενώ περνούσε από τους δρόμους της Μπούκα με το ποδήλατό της για να φθάσει στο σπίτι της. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές.
Η Φίλκινα σκοτώθηκε στην οδό Γιαμπλούνσκα, έναν μακρύ, γνωστό πλέον δρόμο στο νότιο τμήμα της Μπούκα, όπου επικεντρώθηκε μεγάλο μέρος της έρευνας για στοιχεία περί εγκλημάτων πολέμου.
A makeup artist recognized this Bucha victim’s picture by her manicure. The pictured woman, Iryna Filkina, 52, had reached out to Anastasiia Subacheva in February about makeup classes. She dreamed of becoming popular and increasing the number of her Instagram followers. pic.twitter.com/V9MqURTuRA
— UkraineWorld (@ukraine_world) April 7, 2022
Στις αρχές Απριλίου άρχισαν να κυκλοφορούν στις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από την ίδια και άλλους νεκρούς αμάχους και τότε ήταν που η αισθητικός που είχε περιποιηθεί τα νύχια της Φίλκινα την αναγνώρισε.
«Ήταν ένα συνηθισμένο βράδυ», θυμάται η Αναστάζια Σουμπάτσεβα, πρώην κάτοικος της Μπούκα που διέφυγε στο Βίλνιους όπου έχει βρει ένα νέο σπιτικό και εργάζεται σε κέντρο αισθητικής.
«Κοίταγα τη ροή στο Instagram και είδα μια ανάρτηση με φωτογραφίες της Ιρίνα και τη φωτογραφία του χεριού. Μου κόπηκε η ανάσα» δήλωσε στο Reuters από τη πρωτεύουσα της Λιθουανίας νωρίτερα αυτό τον μήνα.
WARNING: GRAPHIC CONTENT
— Reuters (@Reuters) February 22, 2023
A photograph of Iryna Filkina’s lifeless hand, with red fingernails, laying on the ground of Bucha has become a potent symbol of civilian suffering in Ukraine a year into the Russian invasion https://t.co/ZxUpFOlvM3 pic.twitter.com/dItsDyn7do
Κάποιος είχε κάνει τη σύνδεση μεταξύ της φωτογραφίας του πτώματος και μιας φωτογραφίας που η Σουμπάτσεβα είχε αναρτήσει νωρίτερα στην οποία η Φίλκινα επιδείκνυε χαμογελώντας τα φρεσκοβαμμένα της νύχια. Τα τέσσερα ήταν κόκκινα και το πέμπτο είχε μια μικρή μωβ καρδιά.
«Κοίταξα τα μηνύματά μας και συνέκρινα τις φωτογραφίες που της είχα τραβήξει με εκείνη τη φωτογραφία. Και ήταν εκείνη. Άρχισα να ουρλιάζω… έκλαψα στον ώμο της μητέρας μου, ένιωσα κενή και πληγωμένη» συνέχισε.
Η Σαφόνοβα ανακάλυψε τι είχε συμβεί από τις ανιψιές της, τις κόρες της Φίλκινα: Οι φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει βοήθησαν την οικογένεια να την εντοπίσει. Οι κόρες της σύστησαν ένα ανθρωπιστικό ταμείο με την ονομασία «Μαμά Ίρα» για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά που έχουν πληγεί από τη βία στην Μπούκα.
Η Σουμπάτσεβα θυμάται πώς η Φίλκινα, μέλος του τεχνικού προσωπικού σε γνωστό εμπορικό κέντρο του Κιέβου την εποχή που πέθανε, εκπαιδευόταν για να γίνει μακιγιέζ και έκανε πολλά μαθήματα μαζί της τον Φεβρουάριο.
Οι δύο τους ανέπτυξαν στενές σχέσεις και η Σουμπάτσεβα δήλωσε ότι η μεγαλύτερη σε ηλικία φίλη της την ενέπνευσε να ζει τη ζωή στο έπακρο. «Όταν τη σκέφτομαι, θέλω να χαμογελάσω» είπε.
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Η ημέρα που πέθανε ο Θεός»
Ερωτηθείσα για το τι σημαίνει για εκείνη η 24η Φεβρουαρίου, η πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, ενώ πλησιάζει η πρώτη επέτειός της, η Σουμπάτσεβα σκέπτεται καλά την απάντησή της.
«Είναι η ημέρα που πέθανε ο Θεός…Ήταν η ημέρα που μου έκλεψαν τη ζωή μου. Η 24η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα που έκλεψαν τη ζωή από όλους τους Ουκρανούς. Αλλά προσπαθούμε να την πάρουμε πίσω».
Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.