Κοσμος

Συγγενής θύματος του mass shooting στο Μπάφαλο επιτέθηκε στον δράστη μέσα στο δικαστήριο

Ο 19χρονος είχε σκοτώσει δέκα μαύρους ανθρώπους μέσα σε σούπερ μάρκετ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συγγενής θύματος του mass shooting στο Μπάφαλο επιτέθηκε στον δράστη μέσα στο δικαστήριο

Mass shooting στο Μπάφαλο: Συγγενής θύματος επιτέθηκε στον δράστη μέσα στο δικαστήριο - Ο 19χρονος είχε σκοτώσει δέκα μαύρους ανθρώπους μέσα σε σούπερ μάρκετ

Ο δράστης mass shooting που σκότωσε 10 μαύρους σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης πέρυσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη σε μια δραματική ακροαματική διαδικασία.

Ο Πέιτον Τζέντρον, 19 ετών, δήλωσε ένοχος για 25 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων δολοφονία πρώτου βαθμού και τρομοκρατία με κίνητρο το μίσος.

Ωστόσο, από τη δικαστική αίθουσα δεν έλειψαν οι εντάσεις αφού ένα μέλος της οικογένειας όρμησε προς το μέρος του δολοφόνου και συγκρατήθηκε από την ασφάλεια.

Η Μπάρμπαρα Μάσεϊ, της οποίας η αδελφή Κάθριν σκοτώθηκε, φώναξε στον δράστη: «Έρχεσαι στην πόλη μας και αποφασίζεις ότι δεν σου αρέσουν οι μαύροι. Φίλε, δεν ξέρεις τίποτα για τους μαύρους. Είμαστε άνθρωποι σαν εσένα».

Λίγο πριν τελειώσει τα όσα έλεγε η Μάσεϊ, ο γιος της, Ζαΐρ Γκούντμαν όρμησε προς τον δολοφόνο της θείας του. Ο Γκούντμαν, ο οποίος τραυματίστηκε στην επίθεση του Τζέντρον πέρυσι, πάσχει από ενοχές επιζώντος, όπως είπε η μητέρα του στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Αντιμετωπίζει τον πόνο που εγώ ως μητέρα δεν μπορώ να αντέξω», δήλωσε και κατέληξε:

«Εκείνη τη μέρα αυτός ο άνθρωπος έκανε την επιλογή ότι η αξία ενός μαύρου ανθρώπου δεν σήμαινε τίποτα γι' αυτόν... όποια και αν είναι η ποινή που θα λάβει, δεν θα είναι ποτέ αρκετή».

Ο Γουέιν Τζόουνς, γιος ενός θύματος, της Σελεστίν Τσέινι, απευθύνθηκε στον δολοφόνο: «Έχεις υποστεί πλύση εγκεφάλου. Δεν γνωρίζεις καν τόσο καλά τους μαύρους για να τους μισείς. Έχτισες το μίσος σου από ανοησίες που έμαθες από το διαδίκτυο. Ελπίζω να βρεις την καρδιά σου να ζητήσεις συγγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους, φίλε. Έκανες τόσο κακό χωρίς λόγο».

«Σε μισώ; Όχι. Θέλω να πεθάνεις; Όχι. Θέλω να μείνεις ζωντανή. Θέλω να το σκέφτεσαι αυτό κάθε μέρα της ζωής σου», είπε συγγενής άλλου θύματος.

Να θυμίσουμε πως ο Τζέντρον είχε εισβάλει στο σούπερ μάρκετ φορώντας αλεξίσφαιρη θωράκιση, ενώ μετέδωσε σε live streaming την επίθεσή του στις 14 Μαΐου στο Tops Friendly Market, αφού έγραψε στο διαδίκτυο πώς είχε εμπνευστεί από άλλους πυροβολισμούς με ρατσιστικά κίνητρα

«Πίστεψα αυτά που διάβασα στο διαδίκτυο και ενήργησα από μίσος. Ξέρω ότι δεν μπορώ να το πάρω πίσω, αλλά μακάρι να μπορούσα και δεν θέλω να εμπνευστεί κανείς από εμένα και αυτό που έκανα», είπε ο δράστης στην απολογία του.

Καθώς εξέδιδε την απόφασή της, η δικαστής Σούζαν Ίγκαν είπε πως «δεν μπορεί να υπάρξει κανένα έλεος για εσένα, καμία κατανόηση, καμία δεύτερη ευκαιρία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ