- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η πρώτη φωτογραφία του Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση
«Θεωρούσα τα βιβλία μου πιο ενδιαφέροντα από τη ζωή μου, όμως ο κόσμος διαφωνεί»
Ο Σαλμάν Ρούσντι μιλά στο περιοδικό New Yorker μετά την απόπειρα δολοφονίας του για τη γραφή ως μια «πράξη που αψηφά τον θάνατο»
Ο βραβευμένος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μίλησε για πρώτη φορά μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε στη Νέα Υόρκη.
«Πάντα πίστευα ότι τα βιβλία μου είναι πιο ενδιαφέροντα από τη ζωή μου. Ο κόσμος φαίνεται πως διαφωνεί», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό New Yorker και στον Ντέιβιντ Ρέμνικ.
Μάλιστα, η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο απεικονίζει τον Ρούσντι εμφανώς αδυνατισμένο, με καλυμμένο το ένα μάτι και εμφανή τα σημάδια του τραυματισμού του.
In his first interview since a near-fatal assassination attempt, Salman Rushdie talks with David Remnick about the attack and its aftermath, his new novel, and the power of storytelling. https://t.co/04KulJABVY
— The New Yorker (@NewYorker) February 6, 2023
Ο ίδιος λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξής ανήρτησε μια έγχρωμη φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγραψε στη λεζάντα: «Η φωτογραφία στο @NewYorker είναι δραματική και δυνατή, αλλά αυτή, πιο πεζή, είναι η πραγματική μου εμφάνιση».
The photo in @NewYorker is dramatic and powerful but this, more prosaically, is what I actually look like. 😊 pic.twitter.com/ydrV7WvWgE
— Salman Rushdie (@SalmanRushdie) February 6, 2023
«Δεν είμαι τόσο άσχημα», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και πρόσθεσε: «τα πιο σοβαρά τραύματα έχουν γιατρευθεί. Έχω αίσθηση στον αντίχειρα και στον δείκτη […] Κάνω θεραπεία και μου λένε ότι τα πάω πολύ καλά».
Στα τέλη Ιανουαρίου ο ατζέντης του συγγραφέα ανακοίνωσε πως ο Ρούσντι δεν θα παραστεί σε παρουσιάσεις του νέου του βιβλίου. «Η ανάρρωση του προχωράει, αλλά δεν θα κάνει καμία δημόσια εμφάνιση για την προώθηση του επερχόμενου μυθιστορήματός του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επίθεση στον Ρούσντι τον Αύγουστο του 2022 συγκλόνισε τον λογοτεχνικό κόσμο. Για δεκαετίες, ο συγγραφέας τιμάται όχι μόνο ως μυθιστοριογράφος, αλλά ως σύμβολο της ελευθερίας του λόγου που αντιμετώπισε απειλές θανάτου, ωστόσο συνέχισε να γράφει και να μιλάει ανοιχτά κατά της μισαλλοδοξίας.
Μετά την επίθεση που δέχτηκε το περασμένο καλοκαίρι, συνάδελφοί του συγγραφείς και πολιτιστικές προσωπικότητες εξέφρασαν την οργή τους και συγκεντρώθηκαν για αγρυπνίες προς τιμήν του, μοιράζοντας προσωπικές ιστορίες για αυτόν και διαβάζοντας αποσπάσματα από τα μυθιστορήματά του.
Τώρα, με την κυκλοφορία του «Victory City», οι συγγραφείς μαζεύονται ξανά γύρω από τον Ρούσντι για να υπερασπιστούν το έργο του. Πολλοί το βλέπουν ως μια στιγμή για να γιορτάσουν την πληθωρική και παιχνιδιάρικη φαντασία του, να στρέψουν την προσοχή στη μυθοπλασία του και να απολαύσουν το γεγονός ότι είναι εδώ για να παρακολουθήσει την υποδοχή του μυθιστορήματός του. Κάποιοι λένε ότι το γενικό μήνυμα του βιβλίου - ότι οι ιστορίες θα διαρκέσουν περισσότερο από πολιτικές συγκρούσεις, πολέμους, κατάρρευση αυτοκρατοριών και πολιτισμών - έχει λάβει έντονη απήχηση υπό το φως των όσων έχει υπομείνει ο Ρούσντι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.