Κοσμος

Ο δράστης της επίθεσης στον Σαλμάν Ρούσντι διάβασε μόνο δύο σελίδες από τους «Σατανικούς στίχους»

Οι δηλώσεις του 24χρονου μέσα από τη φυλακή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο συγγραφέας Salman Rushdie
Ο συγγραφέας Salman Rushdie © EPA / ARMANDO BABANI

Σαλμάν Ρούσντι: Ο δράστης της επίθεσης για το βιβλίο «Σανατικοί Στίχοι» και οι δηλώσεις μέσα από τη φυλακή - Η αντίδραση της μητέρας του

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίθεση του 24χρονου Χαντί Ματάρ στον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, ο 24χρονος άνδρας δήλωσε σε συνέντευξή του μέσα από τη φυλακή ότι έχει διαβάσει μόνο δύο σελίδες από το «βλάσφημο βιβλίο» του συγγραφέα, «Οι Σατανικοί Στίχοι».

Σε συνέντευξή του στη New York Post, ο Ματάρ είπε ότι ο Σαλμάν ήταν «κάποιος που επιτέθηκε στο Ισλάμ». Το Ιράν κατηγορεί τον Ρούσντι και τους υποστηρικτές του για το συμβάν, καθώς θεωρεί ότι μόνος του το προκάλεσε. Ο Σαλμάν Ρούσντι δημοσίευσε το μυθιστόρημα «Οι Σατανικοί Στίχοι» το 1988. Η κυκλοφορία του βιβλίου έκανε τον Ιρανό ηγέτη Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί να εκδώσει μια φετβά, ή διάταγμα, που ζητούσε τον θάνατο του συγγραφέα το 1989.

«Διάβασα μερικές σελίδες», είπε στη συνέντευξή του ο Ματάρ.

«Σέβομαι τον Αγιατολάχ. Νομίζω ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος. Μέχρι εκεί θα πω για αυτό», είπε ο 24χρονος Χαντί Ματάρ και δήλωσε έκπληκτος όταν ενημερώθηκε πως ο συγγραφέας επέζησε από την επίθεση. Την ίδια ώρα, η μητέρα του Ματάρ είπε ότι είχε αποκηρύξει τον γιο της μετά την υποτιθέμενη συμπεριφορά του. «Τελείωσα μαζί του. Δεν έχω τίποτα να του πω».

Town Hall: Salman Rushdie attacker 'surprised' author survived

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ