Κοσμος

Εξηγήσεις από εννέα ευρωπαϊκές χώρες για το κλείσιμο προξενείων ζητά η Τουρκία

Η αρχή της διπλωματικής ρήξης έγινε στις 21 Ιανουαρίου στη Σουηδία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντινούπολη
© Unsplash

Τουρκία: Οι πρεσβευτές 9 χωρών κλήθηκαν επειδή έκλεισαν τα προξενεία τους για λόγους ασφαλείας

Οι πρεσβευτές εννέα δυτικών χωρών κλήθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού πολλές από αυτές έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται μια πηγή του υπουργείου, κλήθηκαν μεταξύ άλλων οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με αφορμή το κλείσιμο των προξενείων των χωρών αυτών για λόγους ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συμβούλευσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ορισμένες τουριστικές περιοχές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπως την πλατεία Ταξίμ, αλλά και ζώνες γύρω από εκκλησίες και συναγωγές.

Τουλάχιστον έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι κλείνουν προσωρινά για το κοινό τα προξενεία τους. Την περασμένη Παρασκευή, πρεσβείες στην Άγκυρα, μεταξύ των οποίων εκείνες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια σχετικά με πιθανές επιθέσεις αντιποίνων εναντίον χώρων λατρείας, έπειτα από χωριστά περιστατικά στη Σουηδία, στην Ολλανδία και στη Δανία κατά τα οποία κάηκε το Κοράνι.

Στα τέλη Ιανουαρίου, σε κινητοποιήσεις στη Στοκχόλμη, τη Χάγη και την Κοπεγχάγη, κάποιοι διαδηλωτές έκαψαν ή βεβήλωσαν το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων. Πέτρα του σκανδάλου είναι ο Ράσμους Παλουντάν, ακροδεξιός με δανέζικη και σουηδική υπηκοότητα, ο οποίος εξόργισε την Τουρκία οργανώνοντας, στις 21 Ιανουαρίου, εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη, στη διάρκεια της οποίας έκαψε επιδεικτικά ένα Κοράνι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την κυβέρνηση της Σουηδίας για το γεγονός ότι έδωσε άδεια για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ματαίωσε μια κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες όπου θα γινόταν προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές που εμποδίζουν την Άγκυρα να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Νορβηγία: Οι Αρχές απαγόρευσαν διαδήλωση που θα γινόταν έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Όσλο

Με φόντο τα παραπάνω, η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε, για λόγους ασφαλείας, να απαγορεύσει μια προγραμματισμένη διαδήλωση που επρόκειτο να γίνει αύριο έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο Όσλο.

Η εφημερίδα Verdens Gang έγραψε νωρίτερα ότι μια ομάδα αντιισλαμιστών ακτιβιστών σχεδίαζε να κάψει το Κοράνι στην κινητοποίηση αυτή, όπως έγινε σε παρόμοιες διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα στη Σουηδία και τη Δανία.

«Η αστυνομία τονίζει ότι το κάψιμο του Κορανίου είναι μια νόμιμη πολιτική δήλωση στη Νορβηγία, όμως αυτή η κινητοποίηση δεν μπορεί να γίνει για λόγους ασφαλείας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Επιθεωρητής Μάρτιν Στραντ.

Το πρωί, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Νορβηγίας και του ζήτησε να ακυρωθεί η άδεια που είχαν χορηγήσει οι αρχές στο Όσλο για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα έθεσε το θέμα της κινητοποίησης αυτής. «Ο πρεσβευτής μας παρέπεμψε (τις τουρκικές αρχές) στο συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης στη Νορβηγία και πρόσθεσε ότι η νορβηγική κυβέρνηση ούτε στηρίζει, ούτε εμπλέκεται με την σχεδιαζόμενη διαδήλωση» είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η αστυνομία του Όσλο πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως για τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις και μπορεί να τις απαγορεύσει μόνο εάν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους πολίτες.

Έντονες αντιδράσεις

Τα πρόσφατα περιστατικά βεβήλωσης του Κορανίου προκάλεσαν κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες ύστερα από τις χθεσινές, καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής. Στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, ισχυρή αστυνομική δύναμη σταμάτησε οργισμένους διαδηλωτές που επιχείρησαν να πορευτούν προς την πρεσβεία της Σουηδίας.

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν στην Καμπούλ και άλλες πόλεις του Αφγανιστάν, ενώ στη Βηρυτό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Μαρτύρων. Μεγάλη έκταση έλαβαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράκ, όπου ο ισχυρής επιρροής κληρικός και πολιτικός Μοκτάντα αλ Σαντρ προειδοποίησε ότι η βεβήλωση του Κορανίου «θα επισύρει τη θεϊκή οργή» εναντίον των υπαιτίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ