Πολιτικη & Οικονομια

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στα Βαλκάνια δε βλέπω σουλτάνους και βασιλιάδες

«Δεν εκφράζουν τους λαούς των Βαλκανίων οι απειλές», λέει ο Μπακογιάννης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκρέμ Ιμάμογλου και Κώστας Μπακογιάννης
© EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Σύνοδος Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40: Μηνύματα κατά του αναθεωρητισμού έστειλαν ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Μηνύματα συνεργασίας, ενότητας και Δημοκρατίας έστειλαν οι δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης από τη σύνοδο των βαλκανικών πόλεων.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μίλησε για δημοκρατικά Βαλκάνια και ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως ενωμένοι οι τοπικοί άρχοντες ξεπερνούν εμπόδια κυβερνήσεων.

«Όσο κοιτάω στα Βαλκάνια δεν βλέπω σουλτάνους και βασιλιάδες, μόνο ένα δημοκρατικό αύριο», τόνισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη περιοχή από την Αθήνα που να είναι κοιτίδα πολιτισμού».

Παράλληλα, ο κ. Ιμάμογλου ζήτησε «να καταδικάσουμε του λαϊκισμούς που απειλούν τη δημοκρατία και φέρνουν μίσος». Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αναφέρθηκε στη σημασία της ισχυρής γέφυρας συνεργασίας που έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια οι δύο πόλεις και στον κοινό αγώνα για την εδραίωση της δημοκρατίας στα Βαλκάνια. «Μόνο αν παραμείνουμε μαζί, αλληλέγγυοι, μπορούμε να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά επιτεύγματα. Διότι σήμερα ο αγώνας για τη δημοκρατία δεν είναι εθνικός, αλλά διεθνής. Διότι η δημοκρατία γεννήθηκε σε πόλεις όπως η Αθήνα, και είναι αυτές οι ίδιες πόλεις στις οποίες σήμερα δίνεται ο αγώνας για δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης ζήτησε «να μείνουμε μακριά από στερεότυπα που εξυπηρετούν άλλες σκοτεινές σκοπιμότητες» και σημείωσε ότι «στην περιοχή μας ξέρουμε καλά τι σημαίνει εθνικισμός και πατριδοκαπηλία. Κάθε φορά που αυτά κυριάρχησαν στον τόπο τους ενός ή του άλλου, τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια για όλους».

Ανέφερε ακόμη ότι καλλιεργώντας την πολιτική σταθερότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς διευρύνουμε τις δυνατότητες όλων των δήμων - μελών και φέρνουμε πιο κοντά το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέδειξε ως το πιο ουσιαστικό κομμάτι της Συνόδου που διεξάγεται στην ελληνική πρωτεύουσα τον «ανοιχτό και παραγωγικό διάλογο», όπως σημείωσε, «μεταξύ γειτόνων. Ζωντανός διάλογος ο οποίος θα συνδιαμορφώσει το όραμα της Αθήνας για την Προεδρία, το όραμα όλων για το Δίκτυο, ώστε να βγουν κερδισμένοι και οι λαοί».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpzqzpjfenxt)

Τα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Ιμάμογλου στην Αθήνα

Την επίσκεψη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην ελληνική πρωτεύουσα σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος. Πιο συγκεκριμένα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας ασκεί κριτική στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης για το γεγονός ότι επισκέπτεται για μια ακόμη φορά την Ελλάδα.

«Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην Ανατολία, κατευθύνθηκε προς την Ελλάδα μετά την πρώτη του στάση στην Κασταμονού. Ο Ιμάμογλου, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει υποστήριξη στο τραπέζι των 6, εκτός από την πρόεδρο του Καλού Κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, πήγε στην Ελλάδα, όπου είχε καταφύγει στο παρελθόν, για να ζητήσει βοήθεια», αναφέρει το Α Χαμπέρ.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Τακβίμ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία Μαρία, αποκαλεί τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης «Εκρεμγιάννη» και σημειώνει ότι «ο Ιμάμογλου βρήκε την ευκαιρία να πάρει ανάσα στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται για 3η φορά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ