Κοσμος

29 Ιανουαρίου 1967: Η χίπικη κουλτούρα κορυφώνεται με το Mantra-Rock Dance στο Σαν Φρανσίσκο

Το φεστιβάλ που πέρασε στη σφαίρα του μύθου ως «το απόλυτο high» - Με Τζάνις Τζόπλιν, Άλεν Γκίνσμπεργκ και Grateful Dead

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου 1967: Mantra-Rock Dance, μια κορυφαία στιγμή της επανάστασης των χίπις με τους Τζάνις Τζόπλιν, Grateful Dead και Άλεν Γκίνσμπεργκ.
Το φεστιβά Mantra-Rock Dance ήταν μια κορύφωση της χίπικης αντικουλτούρας των sixties στο Σαν Φρανσίσκο © Wikimedia Commons

Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου 1967: Mantra-Rock Dance, μια κορυφαία στιγμή της επανάστασης των χίπις με τους Τζάνις Τζόπλιν, Grateful Dead και Άλεν Γκίνσμπεργκ.

Ο χορός Mantra-Rock ήταν μια μουσική εκδήλωση αντικουλτούρας που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1967, στο Άβαλον Μπόλρουμ στο Σαν Φρανσίσκο.

Διοργανώθηκε από οπαδούς της International Society for Krishna Consciousness ως ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό ο ιδρυτής της, A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada.

Ήταν άλλωστε μια περίοδος αποθέωσης της ινδουϊστικής παράδοσης στον δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα έπειτα από τις επισκέψεις των Beatles στην Ινδία και την αλληλεπίδρασή τους με τη μουσική της κουλτούρα.

Ήταν επίσης μια προσπάθεια προώθησης και συγκέντρωσης κεφαλαίων της International Society for Krishna Consciousness για το πρώτο κέντρο στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

January 29, 1967: The Ultimate High: Mantra-Rock Dance

Στο Mantra-Rock Dance συμμετείχαν μερικά από τα πιο σημαντικά καλιφορνέζικα ροκ συγκροτήματα της εποχής, όπως οι Grateful Dead και οι Big Brother and the Holding Company με την Τζάνις Τζόπλιν, καθώς και οι τότε σχετικά άγνωστοι Moby Grape.

Η συμμετοχή ηγετικών φυσιογνωμιών της αντικουλτούρας ενίσχυσε σημαντικά τη δημοτικότητα της εκδήλωσης. Ανάμεσά τους ήταν ο ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ, ο οποίος οδήγησε το τραγούδι του μάντρα Χάρε Κρίσνα στη σκηνή μαζί με τον Πραμπουπάντα, καθώς και οι πιονέροι της χρήσης του LSD, Τίμοθι Λίρι και Ογκάστους Όουσλεϊ Στάνλεϊ Γ'.

Η συναυλία Mantra-Rock Dance ονομάστηκε αργότερα «το απόλυτο high», και «το σημαντικότερο πνευματικό γεγονός της εποχής των χίπις του Σαν Φρανσίσκο».

Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου 1967: Mantra-Rock Dance, μια κορυφαία στιγμή της επανάστασης των χίπις με τους Τζάνις Τζόπλιν, Grateful Dead και Άλεν Γκίνσμπεργκ.
Ο ποιητής της «Κραυγής» Άλεν Γκίνσμπεργκ υποδέχεται τον Prabhupada στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο τον Ιανουάριο του 1967 © Wikimedia Commons

Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου - Γεγονότα

98 - Ο Τραϊανός διαδέχεται τον αποθανόντα Νέρβα στο θρόνο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1204 - O λαϊκός ηγέτης Νικόλαος Καναβός αποδέχεται την αρχηγία και ανακηρύσσεται από το λαό αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία, μετά την εξέγερση που οδήγησε στην καθαίρεση των τελευταίων Αγγέλων συναυτοκρατόρων Ισαακίου Β΄και Αλεξίου Δ'. Είχαν προηγηθεί τρεις ημέρες αναρχίας, επειδή κανένας δε δεχόταν να αναλάβει την ηγεσία και η Αυτοκρατορία παρέμενε ακέφαλη.

1521- Aρχίζει στη Γερμανία η Δίαιτα της Βορμς. Πρόκειται για επίσημη γενική συνέλευση κληρικών και ευγενών της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία θα μείνει στην ιστορία για τον τρόπο που θα χειριστεί τη στάση του Μαρτίνου Λούθηρου και το ζήτημα της θρησκευτικής μεταρρύθμισης.

1547- Ο βασιλιάς Ερρίκος Η' της Αγγλίας πεθαίνει και στο θρόνο ανεβαίνει ο εννιάχρονος γιος του, Εδουάρδος ΣΤ', ο πρώτος Προτεστάντης ηγέτης της Αγγλίας.

1724 - Ο Μέγας Πέτρος ιδρύει τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στην Αγία Πετρούπολη.

1756 - Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ βαφτίζεται μια μέρα μετά τη γέννησή του στο ναό του Αγίου Ρούπερτ στο Σάλτζμπουργκ.

1813 - Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν "Περηφάνεια και Προκατάληψη".

1826 - Η Ναυμαχία του Αράξου: Ο Ανδρέας Μιαούλης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζει να καταφύγει στην Πάτρα. Έτσι, κατορθώνει να μπει στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και να το εφοδιάσει με τρόφιμα και πολεμοφόδια.

1855 - Γίνεται το πρώτο ταξίδι με ατμομηχανή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά μήκος του Παναμά στην Κεντρική Αμερική, μετά την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής, Panama Railway.

1871 - Το Παρίσι παραδίδεται στους Πρώσους που το πολιορκούν από το Σεπτέμβριο του 1870, θέτοντας τέλος στο Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο.

1896 - Η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο ενός σελινίου, επειδή συλλαμβάνεται να τρέχει με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 12 χλμ/ώρα, ενώ το όριο ταχύτητας είναι 3 χλμ/ώρα.

1900 - Επιδημία τύφου ξεσπά στην Αθήνα. 

1908 - Καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής για τους φοιτητές. Διάσταση Συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας για το θέμα.

1909 - Τα αμερικανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την Κούβα, εκτός από τη βάση του Γκουαντάναμο.

1911 - Το φημισμένο Διαμάντι της Ελπίδας, που φορούσε η Μαρία Αντουανέτα, πωλείται στη Νέα Υόρκη από τον Πιερ Καρτιέ στο Νεντ Μακλίν για 180.000 δολάρια. Το διαμάντι, ινδικής προέλευσης έχει μέγεθος καρυδιού και σκούρο μπλε χρώμα και είναι 44,5 καρατίων. Με το μοναδικό αυτό πετράδι συνδέονται διάφορες ιστορίες κακοτυχίας, τρέλας και βίαιων θανάτων.

1918 -  Δημιουργείται ο Κόκκινος Στρατός στη Ρωσία. Ο Λέων Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του. 

1935 - Η Ισλανδία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που νομιμοποιεί τις εκτρώσεις. 

1961 - Έρχεται στο φως το ανάκτορο της Βεργίνας από τις ανασκαφές που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπό το Μανώλη Ανδρόνικο.

1974 - Η κυβέρνηση της Κύπρου κηρύσσει τριήμερο επίσημο πένθος για το θάνατο του Γεωργίου Γρίβα - Διγενή. Ο Μακάριος, παρά την οξύτατη αντίθεσή του με το στρατηγό, εξαίρει την προσφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα.

1976 - Ο υπουργός παιδείας Γεώργιος Ράλλης εισηγείται επισήμως τη χρήση της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης. Σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αποφασίζεται επίσης η κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο, ενώ η υποχρεωτική εκπαίδευση καθίσταται 9ετής.

1982 - Ο αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Ντόζιερ διασώζεται από τις ιταλικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, έπειτα από 42 μέρες ομηρίας του στα χέρια των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

1986 - Το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ εκρήγνυται 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, μπροστά στους έντρομους τηλεθεατές, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα επτά μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους και μια δασκάλα.

1991 - Ρουκέτα της "17 Νοέμβρη" πλήττει υποκατάστημα της τράπεζας Aμέρικαν Eξπρές στην Πανεπιστημίου.

1996 - Κρίση των Ιμίων: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού "Αντωνίου" κατεβάζει την τουρκική σημαία που ύψωσαν την προηγούμενη μέρα τούρκοι δημοσιογράφοι και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης. 

2000.... Αρχίζει να λειτουργεί το μετρό της Αθήνας. Εγκαινιάζεται η πρώτη γραμμή, η οποία συνδέει τη Δάφνη με τα Σεπόλια.

2008 - Ανήμερα του θανάτου του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου κηρύσσεται τετραήμερο πένθος. Το μεσημέρι η σορός του μεταφέρεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας για λαϊκό προσκύνημα. Κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη.

 2010 - Επίθεση με γκαζάκια σημειώνεται στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Την ευθύνη αναλαμβάνει η "Επαναστατική Απελευθερωτική Δράση".

Γεννήσεις - θάνατοι σαν σήμερα, 29 Ιανουαρίου 

Σαν σήμερα το 1873 γεννήθηκε η γαλλίδα συγγραφέας, Κολέτ ("Ζιζί"), το 1884 ο ελβετός φυσικός και εφευρέτης, Ογκίστ Πικάρ, το 1887 ο πολωνοαμερικανός πιανίστας και μαέστρος, Άρθουρ Ρούμπινσταϊν, το 1936 ο αλβανός πεζογράφος, Ισμαήλ Κανταρέ, το 1950 ο εμίρης του Μπαχρέιν, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Ισά αλ Χαλίφα, το 1951 ο τραγουδοποιός, Λουδοβίκος των Ανωγείων, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Δραμουντάνη και το 1955 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Την ίδια μέρα το 814 πέθανε ο βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Καρλομάγνος, το 1271 η βασίλισσα της Γαλλίας, Ισαβέλλα της Αραγωνίας, το 1547 ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος 8ος, ονομαστός για τις 6 συζύγους του, το 1881 ο ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι(Έγκλημα και Τιμωρία), το 1939 ο βραβευμένος με Νόμπελ ιρλανδός ποιητής και δραματουργός, Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, το 1996 ο αμερικανός συνδημιουργός του Σούπερμαν, Τζέρι Σίγκελ, το 2002 η σουηδή συγγραφέας, Άστριντ Λίντγκρεν ("Πίπη η Φακιδομύτη"), το 2003 η ηθοποιός, Ταϋγέτη Μπασούρη, που έγινε γνωστή με το μικρό της όνομα και το 2008 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, κατά κόσμο Χρήστος Παρασκευαΐδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ