Κοσμος

Εντός δύο μηνών η παράδοση των Leopard στην Ουκρανία αναφέρει η Γερμανία

Tι δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρματα μάχης Leopard 2 σε στρατιωτική άσκηση στην Πολωνία
Άρματα μάχης Leopard 2 σε στρατιωτική άσκηση στην Πολωνία © EPA

Γερμανία: Εντός δύο μηνών η παράδοση των Leopard στην Ουκρανία

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε την Πέμπτη ότι αρχίζουν αμέσως συζητήσεις με την αμυντική βιομηχανία της χώρας του για την τάχιστη παραγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2, που σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Focus θα παραδοθούν στην Ουκρανία πριν το τέλος Μαρτίου.

Ο κ. Πιστόριους υποσχέθηκε ότι το Κίεβο θα παραλάβει τα τανκς μέχρι το «τέλος του πρώτου τριμήνου», κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε γερμανικό στρατόπεδο στη Σαξονία-Άνχαλτ την Πέμπτη. Όταν ρωτήθηκε εάν αυτό επισπεύδεται για να ενισχυθεί η Ουκρανία ενόψει μιας αναμενόμενης ρωσικής εαρινής επίθεσης, ο κ. Πιστόριους είπε μια τέτοια παράδοση θα είναι «έγκαιρη».

«Το πρωταρχικό μου καθήκον τώρα είναι να ξεκινήσω συνομιλίες με την αμυντική βιομηχανία με στόχο τη σημαντική μείωση του χρόνου προμήθειας», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο στρατιωτικής άσκησης στο Άλτενγκραμποφ, στην ανατολική Γερμανία.

«Αν κοιτάξετε τα πυρομαχικά, υπάρχει επίσης το θέμα της ποσότητας. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα θίξω στις συνομιλίες μου με την αμυντική βιομηχανία, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα εάν το επιτρέψει το πρόγραμμα» πρόσθεσε. Η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση των αρμάτων Leopard αναμένεται να αρχίσει άμεσα στη Γερμανία.

Το Βερολίνο σκοπεύει να στείλει άμεσα στην Ουκρανία μία ίλη Leopard (14 άρματα μάχης). Η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει άλλα τόσα Leopard, ενώ οι Βρετανοί αποφάσισαν να στείλουν 14 δικής τους κατασκευής άρματα μάχης Challenger.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τηλεφώνημα που άλλαξε τη στάση της Γερμανίας

Η αλλαγή γραμμής του Ολαφ Σολτς ωρίμασε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζο Μπάιντεν στις 17 Ιανουαρίου. Ο Γερμανός καγκελάριος έθετε ως όρο για την αποστολή Leopard να στείλουν και οι Αμερικανοί δικά τους άρματα μάχης Abrams, ώστε να μην εμφανιστεί η χώρα του ως εκείνη που πρωτοστατεί σε μια εκστρατεία εναντίον της Ρωσίας.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν πρόθυμη να τα αποστείλει, επικαλούμενη προβλήματα επιμελητείας, υπαναχώρησε όμως προκειμένου να ξεπεραστούν οι γερμανικοί δισταγμοί. Χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποστολή 31 Abrams στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. «Η βοήθεια αυτή δεν αποτελεί επιθετική απειλή για τη Ρωσία» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Σκοπός είναι να προστατεύσει η Ουκρανία την εδαφική της κυριότητα. Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος» πρόσθεσε.

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στάσης των Δυτικών συμμάχων

Η διαφαινόμενη, στρατηγική στροφή της Δύσης ως προς τον εξοπλισμό που στέλνει στην Ουκρανία, ερμηνεύεται από πολλούς ως σαφής συνδήλωση πως τα κράτη αυτά δεν φοβούνται πλέον να πατήσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας. «Καταρρέει η παγιωμένη αντίληψη πως κάποιες μορφές βοήθειας από το ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία θα συνοδεύονται από το ρίσκο “υπερβολικής πρόκλησης” μιας πυρηνικής δύναμης» όπως είναι η Ρωσία, σχολιάζει το CNN.

Η αποστολή σημαντικών αριθμών αρμάτων τέτοιου τύπου στον ουκρανικό στρατό είναι πιθανό να ενισχύσει ουσιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις της αμυνόμενης χώρας στον πόλεμο, που έχει κλείσει 11 μήνες, και να βοηθήσει τις χερσαίες δυνάμεις του Κιέβου στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν τα εδάφη που κατέχουν ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας.

 
 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ