Κοσμος

Πότε θα φθάσουν τα γερμανικά Leopard 2 στην Ουκρανία (βίντεο)

Το παρασκήνιο της απόφασης Σολτς και ο αμερικανικός παράγοντας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γερμανικό άρμα μάχης Leopard 2
Το γερμανικό άρμα μάχης Leopard 2 © EPA

Αποστολή Leopard 2 στην Ουκρανία από τη Γερμανία - Η απόφαση Όλαφ Σολτς και ο ρόλος των ΗΠΑ

Η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία –σε πρώτη φάση– 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (25/1) ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον Σολτς, η απόφαση αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας και «είναι σύμφωνη με τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας» τόνισε αρχικά. «Ενεργούμε σε στενό διεθνή συντονισμό» ξεκαθάρισε.

Και πρόσθεσε ότι ο στόχος τώρα είναι να συγκεντρωθούν γρήγορα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία. Το νέο εξοπλιστικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης πυρομαχικά και συντήρηση των αρμάτων. «Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα Leopard στη Γερμανία» διευκρίνισε ο κ. Σολτς.

Πώς ελήφθη η απόφαση Σολτς για τα γερμανικά Leopard στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα στην καγκελαρία, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams.

Ο Όλαφ Σολτς είχε κατ' επανάληψη τονίσει ότι επιμένει στη «διατλαντική αρμονία» σε ό,τι αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης. Είχε δεχθεί, ωστόσο, δριμεία κριτική για την επιφυλακτικότητά του τόσο από συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Σημειώνεται ότι στο καθιερωμένο του διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τήρησε στάση αναμονής για τα γερμανικά Leopard, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για άμεση ενίσχυση της Ουκρανίας με βαρύ οπλισμό από τη Δύση, προκειμένου να μπορέσει να νικήσει τη Ρωσία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cq199m6gcs41)

«Έχουμε ανάγκη πολλά Leopard» ξεκαθαρίζει η Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική προεδρία χαιρέτισε το «πρώτο βήμα» μετά το «πράσινο» φως του Βερολίνου για την παράδοση 14 αρμάτων μάχης Leopard, καλώντας παράλληλα τη Δύση να παράσχει πολύ περισσότερα τέτοια άρματα στην Ουκρανία.

«Έγινε ένα πρώτο βήμα», σχολίασε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Άντριι Γερμάκ, ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης.

Και ζήτησε ο διεθνής συνασπισμός να παράσχει και άλλα βαρέα άρματα μάχης στη χώρα του. «Έχουμε ανάγκη πολλά Leopard» υπογράμμισε, την ώρα που ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ