Κοσμος

Ο Ιμάμογλου απειλείται ξανά με ποινή φυλάκισης έως επτά χρόνια

Νέα μήνυση σε βάρος του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκρέμ Ιμάμογλου: Απειλείται ξανά με ποινή φυλάκισης έως επτά χρόνια
© EPA/SEDAT SUNA

Τουρκία - Εκρέμ Ιμάμογλου: Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

Αντιμέτωπος με νέες δικαστικές περιπέτειες βρίσκεται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος τον Δεκέμβριο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Είχε κριθεί ένοχος για «προσβολή» των μελών της Εκλογικής Επιτροπής, τα οποία χαρακτήρισε «ηλίθιους» επειδή ακύρωσαν τη νίκη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Οι εκλογές επαναλήφθηκαν τρεις μήνες αργότερα και αναδείχθηκε ξανά νικητής, με σημαντική διαφορά έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Η νέα δικαστική περιπέτεια του Ιμάμογλου

Η εφημερίδα Haberturk μετέδωσε σήμερα ότι κατατέθηκε νέα αγωγή σε βάρος του Ιμάμογλου για «στημένο διαγωνισμό» την εποχή που ήταν δήμαρχος του Μπεϊλικντουζού.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εσωτερικών ερεύνησε τον διαγωνισμό που διεξήχθη στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 για πρόσληψη προσωπικού σε πολιτιστικά κέντρα και οργανισμούς τέχνης και πολιτισμού.

Η εταιρεία που δεν κέρδισε τον διαγωνισμό υπέβαλε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε από τις δημοτικές αρχές.

Τότε, το Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε έρευνα για τη διαδικασία του διαγωνισμού και στη συνέχεια προώθησε την έκθεση στη Γενική Εισαγγελία του Büyükçekmece, που κατέληξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο στις 20 Οκτωβρίου του 2020 εξέδωσε άδεια για να ερευνηθεί το πρόσωπο που ήταν υπεύθυνο για τον διαγωνισμό.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου και εάν κριθεί ένοχος, ο Ιμάμογλου θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 7 ετών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου κατέθεσε γραπτή δήλωση στην εισαγγελία, στην οποία τονίζει ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δεν συμμετείχε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας του διαγωνισμού, ούτε έδωσε κάποια καθοδήγηση στους εμπλεκόμενους.

Σημειώνεται ότι συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχει σχηματιστεί κατά του προέδρου Ερντογάν, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές.

Ο 52χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται ένας από τους πιθανούς υποψήφιους και ορισμένες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι θα επικρατούσε του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ