- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Le Soir: Στο «μικροσκόπιο» οι σχέσεις της Μαρί Αρενά με Παντσέρι - Καϊλή
Το τηλεφώνημα στις 9 Δεκεμβρίου
Qatargate - Le Soir: Οι σχέσεις της Μαρί Αρενά με τον Παντσέρι και το τηλεφώνημα που δέχθηκε από την Καϊλή
Ρεπορτάζ με κεντρικό θέμα την ευρωβουλευτή, Μαρί Αρενά, δημοσίευσε σήμερα η βελγική εφημερίδα Le Soir. Πρόκειται για τη διάδοχο του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, στη θέση του επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στο οποίο περιγράφεται και το τηλεφώνημα που έκανε η Εύα Καϊλή στην Μαρί Αρενά μετά την επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου που αποκάλυψε τις βαλίτσες με τα χρήματα, η Βελγίδα ευρωβουλευτής είχε τουλάχιστον 389 τηλεφωνικές επαφές με τον Παντσέρι στο διάστημα από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τα μέσα Σεπτεμβρίοου 2022, ελάχιστα λιγότερες από τις 437 που είχαν την ίδια περίοδο ο Παντσέρι με τον σύντροφο της κυρίας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
«Ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν συνάδελφος στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και είναι, επίσης, φίλος μου» είχε απαντήσει στις 11 Δεκεμβρίου στη Le Soir η Αρενά για τη σχέση της με τον ιδρυτή της «αμαρτωλής» ΜΚΟ Fight Impunity. Ωστόσο, τώρα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Πέμπτης, η Βελγίδα ευρωβουλευτής κάνει λόγο για «επαγγελματική φιλία».
«Δεν είναι τυχαίο, ωστόσο, ότι ήταν σε αυτή την μακροχρόνια φίλη του Παντσέρι που στράφηκε η Εύα Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου ανήσυχη για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει ούτε τον σύντροφό της, ούτε τον προϊστάμενό του» σημειώνει η Le Soir υπενθυμίζοντας την κατάθεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή λίγο μετά τη σύλληψή της: «Πρώτα προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Παντσέρι –που μιλά μόνο ιταλικά– αλλά δεν τον βρήκα. Στη συνέχεια προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπελά και μετά με τη Μαρί Αρενά. Μου απάντησαν ότι δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι».
Στη συνομιλία αυτή αναφέρθηκε και η Μαρί Αρενά: «Ναι η Εύα Καϊλή με κάλεσε. Ήμουν σε ένα συνέδριο και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Της είπα να ηρεμήσει και να περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Υποθέτω ότι ήταν σε πανικό και γι' αυτό επιχείρησε να προσεγγίσει τους Βέλγους συναδέλφους της».
Πώς βοηθούσε ο ένας τον άλλον
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αποσπάσματα από την αναφορά των βελγικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με το Qatargate, «η Μαρί Αρενά αξιοποιούσε τις συμβουλές και την επιρροή του Παντσέρι και εκείνος χρησιμοποιούσε τη θέση της Αρενά ως προέδρου της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου για να ασκήσει την επιρροή του».
Στο ίδιο έγγραφο υποστηρίζεται ότι «Αρενά και Παντσέρι εργαζόταν στενά εκ μέρους του Κατάρ. Δεν πρόκειται για απλές επαφές των δύο που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τη θέση της Αρενά αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι το Κατάρ που υπαγορεύει τι θα πει ως πρόεδρος της επιτροπής».
Σημειώνεται ότι αναφορά γίνεται και στην επίμαχη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2022 παρουσία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ στην οποία ο Παντσέρι «κουνούσε τα νήματα» και μάλιστα στο τέλος της κάλεσε την Αρενά για να τη συγχαρεί για την παρέμβασή της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.