Κοσμος

Οι μισθοφόροι της Wagner επιστρατεύουν γυναίκες κρατούμενες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Nωρίτερα ο Υπουργός Άμυνας είχε ζητήσει αύξηση της ηλικίας στράτευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Μισθοφόρος της Wagner, που είχε δολοφονήσει δύο γυναίκες, τιμήθηκε με το παράσημο της Ανδρείας
Διαφήμιση της Wagner στη Ρωσία © CNNi/Picture

Ρωσία: Ο ιδρυτής της Wagner Πριγκόζιν, συμφώνησε να στέλνονται γυναίκες κρατούμενες στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο ιδρυτής της λεγόμενης ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση που έκανε ο βουλευτής της νομοθετικής συνέλευσης της περιοχής του Σβερντλόφσκ, Βιτσισλάβ Βένγκερ, ο οποίος ζήτησε από τον Πριγκόζιν να στρατολογήσει γυναίκες κρατούμενες από την περιοχή.

«Αυτή τη στιγμή απευθύνθηκε σε μένα μια ομάδα γυναικών, που εκτίουν ποινές φυλάκισης στις φυλακές ΙΚ-6 του Νίζνιι Ταγκίλ της περιοχής Σβερντλόφσκ. Είναι έτοιμες να σταλούν στη ζώνη που διεξάγεται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ως συνδέσμοι, γιατροί, νοσοκόμες, για να βοηθήσουν τους στρατιωτικούς μας», έγραψε ο βουλευτής Βένγκερ (η ανάρτηση του εμφανίσθηκε σε ένα από τα κανάλια που διαθέτει στην εφαρμογή Telegram μια από τις δομές του Πριγκόζιν).

«Συμφωνώ μαζί σας απολύτως. Όχι μόνο σαν νοσοκόμες και σύνδεσμοι, αλλά και να ενταχθούν στις ομάδες δολιοφθοράς και στα ζεύγη ελεύθερων σκοπευτών. Όλοι γνωρίζουν ότι όλα αυτά γινόντουσαν ευρέως. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά πιστεύω ότι θα περιμένουμε», απάντησε ο Πριγκόζιν .

Ο επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν, πρόσφατα παραδέχθηκε δημοσίως ότι ίδρυσε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, η οποία συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία από το 2014.

Του τελευταίους μήνες ο Πριγκόζιν δραστηριοποιείται ενεργά στην στρατολόγηση Ρώσων κρατουμένων, οι οποίοι στέλνονται από τις ρωσικές φυλακές στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ρωσία: Ο υπουργός Άμυνας πρότεινε την αύξηση της ηλικίας στράτευσης και του μάχιμου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων κατά 30% και πλέον

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, μιλώντας σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ο Πούτιν, πρότεινε σήμερα τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας στράτευσης από τα 18 στα 21 και της ανώτατης ηλικίας στράτευσης από τα 27 στα 31, αλλά και την αύξηση του μάχιμου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων από το 1.150.000 εκατομμύριο στο 1.500.000, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία τον επόμενο χρόνο.

Αυτό χρειάζεται «για να διασφαλισθεί η επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας» δήλωσε ο Σοϊγκού απευθυνόμενος προς τον Πούτιν. Είπε, επίσης ότι 695.000 από τους μαχητές πρέπει να είναι επαγγελματίες στρατιώτες με σύμβαση, σε αντίθεση με τους στρατεύσιμους που υπηρετούν υποχρεωτικά την στρατιωτική τους θητεία.

Ο Πούτιν με διάταγμα που είχε υπογράψει μόλις αυτό το καλοκαίρι διέταξε την αύξηση του μάχιμου προσωπικού κατά 137.000 στρατιώτες από την 1η Ιανουαρίου 2023 για να φτάσει το επίπεδο των 1.150.000, ενώ έχει επίσης επιστρατεύσει περισσότερους από 300.000 εφέδρους σε μια αμφιλεγόμενη επιστράτευση για να υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στους 10 μήνες από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Στις 21 Σεπτεμβρίου -την τελευταία φορά που ανακοινώθηκε δημόσια ένας επίσημος απολογισμός- ο Σοϊγκού είχε δηλώσει ότι 5.937 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι Ρώσοι ηλικίας 18-27 ετών μπορούν να κληθούν να υπηρετήσουν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, αν και ο Σοϊγκού και ο Πούτιν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στρατεύσιμοι δεν στέλνονται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο τέλος της σύσκεψης ο Πούτιν είπε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις του Σοϊγκού.

Ο Σοϊγκού είπε επίσης ότι η Ρωσία προτίθεται να επιταχύνει τον εξοπλισμό του ρωσικού στρατού με σύγχρονα όπλα.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ