Κοσμος

Κατάπαυση πυρός 36 ωρών από τον Πούτιν για τα ρωσικά Χριστούγεννα

Eίχε προηγηθεί έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΝΑΤΟ: Προειδοποίηση αξιωματούχου για την Ουκρανία
© EPA/DAVID MAXWELL

Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός 36 ωρών από τον Πούτιν για τα ρωσικά Χριστούγεννα 

Κατάπαυση του πυρός στα μέτωπα του πολέμου που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας η Ρωσία κηρύσσει το Κρεμλίνο, από τις 12 το μεσημέρι της παραμονής των ρωσικών Χριστουγέννων (αύριο Παρασκευή 6 Ιανουαρίου) μέχρι τα μεσάνυκτα της 7ης προς 8η Ιανουαρίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε σχετικές οδηγίες στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισαγάγει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής των δύο πλευρών στην Ουκρανία από τις 12.00 στις 6 Ιανουαρίου 2023 έως τις 24.00 της 7ης Ιανουαρίου 2023».

»Εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός ορθόδοξων πολιτών ζουν σε περιοχές εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων».

Νωρίτερα, μήνυμα που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο της Ρωσικής Εκκλησίας, ανέφερε: «Εγώ, ο Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, απευθύνομαι σε όλα τα μέρη που έχουν εμπλακεί στην αδελφοκτόνα σύγκρουση για να τους καλέσω να εγκαθιδρύσουν κατάπαυση του πυρός και να σφραγίσουν μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου έως τις 00:00 της 7ης Ιανουαρίου».

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες οι κάτοικοι των οποίων είναι στην πλειονότητά τους ορθόδοξοι χριστιανοί, όμως το Κίεβο απομακρύνεται από τη θρησκευτική κηδεμονία της Μόσχας τα τελευταία χρόνια κυρίως με την ίδρυση μιας αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ο πατριάρχης Κύριλλος εκφώνησε κηρύγματα στα οποία έδινε την ευλογία του στα ρωσικά στρατεύματα κατακρίνοντας ταυτόχρονα τις ουκρανικές αρχές.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, διεξήγαγε σειρά ερευνών σε εκκλησίες και μοναστήρια που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας στο πλαίσιο μέτρων «αντικατασκοπείας».

Αν και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπαγόταν στο Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε τους δεσμούς της με τη Ρωσία τον Μάιο, λόγω της ρωσικής εισβολής, πολλοί αξιωματούχοι της έχουν τιμωρηθεί από το Κίεβο για θέσεις τους που κρίθηκαν φιλορωσικές.

Το Κίεβο απορρίπτει ειρηνευτική συμφωνία με εδάφη υπό ρωσική κατοχή

Ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε σήμερα ότι το Κίεβο απορρίπτει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Μόσχα να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

«Αξίωμα: γιατί θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία;» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη “συνομιλίες” προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν “το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη” και “να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος”. Είναι απολύτως απαράδεκτο» πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ