Κοσμος

O «σεφ» του Πούτιν παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι είναι επικεφαλής των μισθοφόρων της Wagner

Το βίντεο από φυλακές όπου στρατολογούσε κατάδικους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο «μάγειρας του Πούτιν» παραδέχεται ότι είναι ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ
Βλαντιμίρ Πούτιν - Εβγκένι Πριγκόζιν © ΕPA Pool

Ο «μάγειρας του Πούτιν» παραδέχεται ότι είναι ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ.

Λίγες μέρες μετά το βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου από φυλακές της Μόσχας, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ρώσος επιχειρηματίας και άνθρωπος του Κρεμλίνου, παραδέχθηκε ότι αυτός ίδρυσε, το 2014, την παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ για να πολεμήσει στην Ουκρανία και ομολόγησε την δραστηριότητά της στην Αφρική, την Μέση Ανατολή και την Λατινική Αμερική.

Με ανακοίνωση της εταιρείας του Concord στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πριγκόζιν δηλώνει ότι συγκρότησε την οργάνωση για να στείλει «ικανούς μαχητές» στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας το 2014.

«Εκείνη στην στιγμή, την 1η Μαΐου 2014 γεννήθηκε μία ομάδα πατριωτών που πήρε την ονομασία Τάγμα Μάχης Βάγκνερ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Και τώρα, μία ομολογία (…) αυτοί οι τύποι, ήρωες, υπερασπίσθηκαν τον συριακό λαό, άλλους λαούς αραβικών χωρών, αφρικανούς και λατινοαμερικανούς δυστυχισμένους, έχουν γίνει ο πυλώνας της πατρίδας μας».

Η παραστρατιωτική οργάνωση Βάγκνερ θεωρείται εδώ και χρόνια ότι διεξάγει υπογείως την βρώμικη δουλειά του Κρεμλίνου σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων, γεγονός που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγορείτο από δυτικές χώρες και ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι ο χρηματοδότησης της οργάνωσης Βάγκνερ, μέλη της οποίας έχουν εντοπισθεί στην Συρία, την Λιβύη, την Ουκρανία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκίνησε την «καριέρα» του ως προμηθευτής της κουζίνας του Κρεμλίνου, δραστηριότητα που του έδωσε το προσωνύμιο «μάγειρας του Πούτιν». Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι «έχει σχέση με παραστρατιωτικές οργανώσεις».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ