Κοσμος

Τουρκία: Ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τον Εκρέμ Ιμάμογλου

Το σχόλιό του που θεωρήθηκε «εξύβριση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκρέμ Ιμάμογλου
© Diego Cupolo/NurPhoto via Getty Images

Εκρέμ Ιμάμογλου: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης - Του επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έναν δημοφιλή πολιτικό αντίπαλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου.

Η ποινή αυτή στερεί ντε φάκτο τον Ιμάμογλου από τα πολιτικά δικαιώματά του, έξι μήνες πριν από τις εκλογές. Ωστόσο ο συνήγορός του, ο Κεμάλ Πολάτ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή.

Διαμαρτυρίες για την απόφαση

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με συνθήματα υπέρ του δημάρχου. 

«Αυτή η απόφαση είναι ντροπή για την τουρκική δικαιοσύνη» δήλωσε ο Ιμάμογλου μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Είναι η πιο σταθερή έκφραση του γεγονότος ότι το δικαστικό σώμα έχει μετατραπεί σε όργανο τιμωρίας των αντιφρονούντων. Είναι απόδειξη ότι οι κυβερνώντες αυτής της χώρας δεν έχουν στόχο να φέρουν δικαιοσύνη και δημοκρατία στη χώρα».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα υποκύψουμε σε αυτή τη διαφθορά. Αυτού του είδους τα παιχνίδια δεν θα μπουν στο δρόμο μου – δεν θα απογοητευτώ ούτε θα τα παρατήσω».

Οι υποστηρικτές του φώναζαν: «Μια μέρα το AKP [το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν] θα απαντήσει στον λαό» και «δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη» καθώς κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες.

«Το βλέπω ως κλοπή των ψήφων που έδωσαν εκατομμύρια άνθρωποι με τη θέλησή τους», δήλωσε στον Guardian μια 27χρονη αρχιτέκτονας. «Αυτό δεν τελειώνει εδώ. Σίγουρα θα βγούμε στους δρόμους και θα κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί στο διαδίκτυο. Αυτό δεν είναι παρά μια προεκλογική εκστρατεία για το ΑΚΡ να χάσει την εξουσία».

Ένας άλλος διαδηλωτής είπε: «Ζούμε σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει νόμος και δικαιοσύνη».

Πλήγμα εν όψει εκλογών

Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης τον Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια.

Ο 52χρονος δήμαρχος, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θεωρείτο πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ερντογάν. Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιό της στις εκλογές αυτές.

Η δίκη του Ιμάμογλου αφορούσε δηλώσεις που έκανε το 2019, στις οποίες χαρακτήρισε «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο ίδιος.

«Το μόνο που έκανα ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντάς του τους δικούς του όρους, στον υπουργό Εσωτερικών που με είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο» υποστήριξε ο δήμαρχος.

«Είναι αληθινά θλιβερό το ότι έχουμε φθάσει εδώ, όμως θέλω παρ' όλα αυτά να εμπιστευτώ τους δικαστές», δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TV100.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 θεωρείται ότι θα κριθεί από την ικανότητα του CHP και των άλλων κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν και το AKP, που κυβερνούν την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα προτιμούσε να είναι υποψήφιος ο ίδιος. Ενώ δηλώνει την υποστήριξή του προς τον αρχηγό του κόμματός του, ο Ιμάμογλου δεν έχει κλείσει την πόρτα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και διαβεβαιώνει ότι «οι ώμοι (του) είναι ικανοί να σηκώσουν κάθε είδους ευθύνες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ