Κοσμος

Ιμάμογλου: «Παράνομη η τιμωρία» - Διαδηλώσεις και διεθνείς αντιδράσεις για την καταδίκη του

«Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκρέμ Ιμάμογλου
Εκρέμ Ιμάμογλου © EPA/ SEDAT SUNA

Εκρέμ Ιμάμογλου: Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του - Αντιδράσεις από Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γαλλία και Κομισιόν

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σχολίασε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, αναφέροντας πως είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση σε υποστήριξή του και σε αμφισβήτηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών της ερχόμενης χρονιάς.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες, Τετάρτη, τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών και του επέβαλε απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας. Και οι δύο ποινές θα πρέπει να επικυρωθούν από εφετείο. Η καταδίκη του προκάλεσε επικρίσεις σε μεγάλη κλίμακα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με τους επικριτές να δηλώνουν ότι συνιστά καταπάτηση της δημοκρατίας.

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται ένας πιθανός ισχυρός αντίπαλος στον Ερντογάν, κάλεσε τους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας να δείξουν «ενότητα και αλληλεγγύη» ενώνοντας τη φωνή τους με τη δική του και των ηγετών έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

«Ορισμένες φορές στη χώρα μας, καμία επιτυχία δεν μένει ατιμώρητη», είπε. «Θεωρώ αυτή την ανούσια και παράνομη τιμωρία να μου επιβάλλεται ως ανταμοιβή για την επιτυχία μου».

Βγήκαν στους δρόμους οι Τούρκοι για να διαδηλώσουν ενάντια στην καταδίκη του Ιμάμογλου

Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν σήμερα (15/12) κατά της καταδίκης του Εκρέμ Ιμάμογλου, με επικρίσεις κατά της κυβέρνησης έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να αποτελέσουν μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής, το πλήθος κρατούσε τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, στην πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Ένα μεγάλο πανό με την εικόνα του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ κρεμάστηκε στο κτίριο.

Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Ιμάμογλου
© EPA/ SEDAT SUNA

«Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη... Θα έρθει η μέρα που το AKP θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος κατά την έναρξη της συγκέντρωσης, αναφερόμενο στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ.

«Η κυβέρνηση φοβάται και γι' αυτό βγήκε μια τέτοια ετυμηγορία. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθνος», είπε η Φιλίζ Κουμπασάρ, 56 ετών, η οποία ταξίδεψε από την πόλη Ντούζτζε, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά, για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.

Ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε για προσβολή δημοσίων αξιωματούχων σε μια ομιλία που έκανε μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019.

Τότε είχε χαρακτήρισε «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο ίδιος.

Επικριτές ισχυρίζονται ότι τα τουρκικά δικαστήρια υπακούουν στη θέληση του Ερντογάν. Η κυβέρνηση λέει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο.

Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Ιμάμογλου
© EPA/ SEDAT SUNA
Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Ιμάμογλου
© EPA/ SEDAT SUNA

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Άδικη» η ποινή φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία και την απογοήτευσή του για την ποινή φυλάκισης που επέβαλε η τουρκική δικαιοσύνη στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Αυτή η άδικη ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου» είπε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».

Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Ιμάμογλου
© EPA/ SEDAT SUNA

Στάνο: Η Τουρκία πρέπει να αναστρέψει την οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα

«Η Τουρκία πρέπει να αναστρέψει τη συνεχή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου τώρα», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο σχετικά με την απόφαση για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο σημειώνει ότι «η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που καταδίκασε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και επιβάλλει την απαγόρευσή του από την πολιτική ζωή για το αδίκημα της «προσβολής δημοσίων λειτουργών» αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Προσθέτει ότι «αυτή η ποινή είναι δυσανάλογη και επιβεβαιώνει τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την αδικαιολόγητη πολιτική πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς στην Τουρκία».

Ο Πίτερ Στάνο επισημαίνει επίσης ότι «ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της πολιτικοποίησης του δικαστικού συστήματος της χώρας, η οποία υπονομεύει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη του εκλογικού πλαισίου».

Γαλλικό ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας για τον Ιμάμογλου

Το Παρίσι αποδοκίμασε την προσπάθεια καθαίρεσης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας, έξι μήνες πριν από κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία.

«Με βαθιά ανησυχία μάθαμε για την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου», δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Γαλλία υπενθυμίζει την προσήλωσή της στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και στη σημασία του σεβασμού των κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, προτρέποντας την Τουρκία «να αντιστρέψει πρακτικά επειγόντως όλες τις αρνητικές τάσεις σε σχέση με το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ