Κοσμος

Παρέλυσε η Λισαβόνα από τις πλημμύρες - Χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα (βίντεο)

Έκκληση των αρχών να μην βγουν οι πολίτες από το σπίτι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με βάρκες στη Λισαβόνα οι διασώστες σε πλημμυρισμένους δρόμους
Με βάρκες στη Λισαβόνα οι διασώστες σε πλημμυρισμένους δρόμους © EPA/TIAGO PETINGA

Πλημμύρες στη Λισαβόνα - Δρόμοι ποτάμια στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας - Σταμάτησαν λεωφορεία και τραμ - Προβλήματα στο Μετρό

Στη Λισαβόνα ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται σήμερα Τρίτη (13/12) από το πρωί, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες. Το νερό της βροχής γέμισε υπόγειες σήραγγες. Ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα, αναγκάζοντας τις αρχές να διακόψουν τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τραμ.

Κεντρικοί δρόμοι στη Λισαβόνα έκλεισαν, με διασώστες να χρησιμοποιούν βάρκες για να προσεγγίσουν ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Το γραφείο του δημάρχου της Λισαβόνας έθεσε την πόλη σε «κόκκινη» προειδοποίηση κακοκαιρίας και κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα στις εκβολές του Τάγου ποταμού.

Από τα μεσάνυχτα οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανέφεραν 275 περιστατικά στη Λισαβόνα και τη γειτονική πόλη Σετούμπαλ, ανάμεσά τους πλημμυρισμένους δρόμους, σήραγγες και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Άντρε Φερνάντες είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι «δεν θα είναι εύκολη η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς οι βροχοπτώσεις πιθανόν να ενταθούν».

Inundaciones desastrosas devastaron Lisboa Y Portugal - 11 de diciembre 2022

Αντιπλημμυρικά έργα υπόσχεται ο δήμαρχος της Λισαβόνας μετά τις πλημμύρες

Το γραφείο του δημάρχου ανακοίνωσε ότι δεν λειτουργούν τα λεωφορεία και τα τραμ της πόλης, το Μετρό δεν λειτουργεί πλήρως και σιδηροδρομικοί σταθμοί δεν είναι προσβάσιμοι επειδή έχουν πλημμυρίσει.

Σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σήμερα Τρίτη (13/12) και σε άλλα τμήματα της χώρας με τη μετεωρολογική υπηρεσία IPMA να κηρύσσει κόκκινο συναγερμό στην κεντρική συνοικία Πορταλέγκρε.

«Σήμερα είναι μια ημέρα για να μείνουμε στο σπίτι, να εργαστούμε από το σπίτι, κάτι σαν την περίοδο της πανδημίας. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να βοηθήσουμε αυτούς που εργάζονται για να βοηθούν εμάς στους δρόμους» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο SIC ο επικεφαλής της IPMA Μιγκέλ Μιράντα.

Οι δημοτικές αρχές της Λισαβόνας δέχτηκαν κριτική επειδή απέτυχαν κατά τη διάρκεια των χρόνων να κατασκευάσουν υποδομές για να αποτρέψουν τις πλημμύρες. Ο δήμαρχος Κάρλος Μοέδας είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα για την κατασκευή μιας σήραγγας αποστράγγισης μήκους πέντε χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι αντίξοες καιρικές συνθήκες παρέλυσαν την περασμένη Τετάρτη τη μητροπολιτική περιοχή της Λισαβόνας. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε πλημμυρισμένο υπόγειο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ