Ελλαδα

Πότε μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων 2022 - Υπολογισμός (βίντεο)

Τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το δώρο Χριστουγέννων 2022 μπαίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
Το δώρο Χριστουγέννων 2022 μπαίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δώρο Χριστουγέννων 2022 - Υπολογισμός - Πότε μπαίνει στον ιδιωτικό τομέα - Η προθεσμία για την πληρωμή στους εργαζόμενους - Τι ισχύει σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης

Το δώρο Χριστουγέννων περιμένουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με τις πρώτες πληρωμές να γίνονται αυτήν την εβδομάδα.

Το δώρο Χριστουγέννων 2022 καταβάλλεται μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το αργότερο και το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων. Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους. Τόσο ο 13ος μισθός όσο και η 13η σύνταξη καταργήθηκαν την περίοδο των μνημονίων.

Σημειώνεται ότι η καταβολή από τον εργοδότη γίνεται μόνο σε μετρητά και όχι σε είδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης, είναι άκυρη κάθε συμφωνία ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη περί συμψηφισμού ή μη καταβολής στις αποδοχές που έχει λάβει το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ενημέρωση για το Δώρο Χριστουγέννων

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων 2022 - Πίνακας

Το ΚΕΠΕΑ (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων) έχει δώσει στη δημοσιότητα τον αναλυτικό πίνακα με το πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων.

Ειδικότερα, η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Ο υπολογισμός του συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που αμείβονται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει, δηλαδή, να ληφθεί υπόψιν αν ο εργαζόμενος πληρώνεται με ημερομίσθιο ή μισθό. Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.

Ολόκληρο δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είχαν σχέση εργασίας με τον εργοδότη χωρίς διακοπή καθ’ όλη την προαναφερθείσα χρονική περίοδο. Αυτό είναι ίσο με:

  • Έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με
  • 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ωστόσο, όσοι μισθωτοί, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1 Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2022), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Στην περίπτωση αυτή το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως ακολούθως:

  • 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό ή
  • 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο υπολογίζεται το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Δηλαδή ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Στη σελίδα του ΚΕΠΕΑ υπάρχει αναρτημένος ο ακόλουθος αναλυτικός πίνακας για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων:

Πίνακας για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων 2022
Πίνακας για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων 2022 © kepea

Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων

Η 21η Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων 2022.

Σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Υπολογισμός δώρου Χριστουγέννων για εργαζόμενους με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία

  • Δώρο Χριστουγέννων για εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2022 έως 31/12/2022.

  • Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση)

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2022 έως 31/12/2022.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου Χριστουγέννων προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Ποιοι δε θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων
Υπολογισμός για το δώρο Χριστουγέννων 2022 - Η online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ

Μέσα από το ΚΕΠΕΑ οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Μπαίνετε στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ.
  • Επιλέγετε αν είσαστε υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης
  • Συμπληρώνετε τις μικτές αποδοχές σας (μισθό ή ημερομίσθιο)
  • Εισάγετε ημερομηνία έναρξης αν προσληφθήκατε μετά την 1/5 ή αν λύθηκε η εργασιακή σας σχέση πριν την 31/12 εισάγετε ημερομηνία λήξης.
Δώρο Χριστουγέννων και απουσία λόγω ασθενείας

Στη σελίδα του ΚΕΠΕΑ υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με το τι ισχύει στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα απουσιάζει λόγω ασθενείας και πώς επηρεάζεται το δώρο Χριστουγέννων.

Ειδικότερα, ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα, που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι 21 Δεκεμβρίου στους ιδιωτικούς υπαλλήλους | Τώρα μαζί | 11/12/2022|OPEN TV

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης

Όταν υπάρχει απόλυση και ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα παρείχε τις υπηρεσίες του το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου-31 Δεκεμβρίου για τουλάχιστον 2 ημέρες, τότε δικαιούται δώρο Χριστουγέννων. Το ίδιο ισχύει και αν ένας μισθωτός δηλώνει παραίτηση.

Τόσο στην απόλυση όσο και την παραίτηση, εφόσον η εξαρτημένη σχέση εργασίας πραγματοποιήθηκε κάποια στιγμή μέσα στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται δώρο Χριστουγέννων.

Ωστόσο, η καταβολή του νωρίτερα από τον Δεκέμβριο βρίσκεται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη: Αν δηλαδή θα το πληρώσει μαζί με τα χρήματα που προβλέπονται για την απόλυση - παραίτηση ή θα το προγραμματίσει το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ στους επιδοτούμενους ανέργους καταβλήθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 από τη ΔΥΠΑ, με τα χρήματα να εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός τριών εργάσιμων ημερών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ