Ελλαδα

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Πώς υπολογίζεται και πότε μπαίνει (πίνακας)

Ποιοι το δικαιούνται

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι συνταξιούχοι
Δεν δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι συνταξιούχοι © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δώρο Χριστουγέννων 2022 - Δικαιούχοι και υπολογισμός - Πότε μπαίνει από τον ΟΑΕΔ και πότε καταβάλλεται στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει με Δημόσιο και συνταξιούχους

Το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί και φέτος μέσα στον Δεκέμβριο. Οι δικαιούχοι περιμένουν πώς και πως να μπουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες εν μέσω ενεργειακής κρίσης και συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά είδη, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα.

Σημειώνεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ στους επιδοτούμενους ανέργους. Την ίδια ημέρα, νωρίτερα από ποτέ, ξεκινά και η προπληρωμή:

  • της τακτικής επιδότησης ανεργίας,
  • της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και
  • του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων.

Το δώρο Χριστουγέννων 2022 καταβάλλεται μόνο σε μετρητά και όχι σε είδος. Η προθεσμία για την καταβολή λήγει στις 21 Δεκεμβρίου. Είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να πληρωθεί από τον εργοδότη στον εργαζόμενο.

Επίσης, είναι άκυρη κάθε συμφωνία ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη περί συμψηφισμού ή μη καταβολής στις αποδοχές που έχει λάβει το τρέχον έτος. Επίσης, η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι εργαζόμενοι θα το πάρουν | Τώρα μαζί 20/11/2022 | OPEN TV

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων 2022 - Τι ισχύει με Δημόσιο και συνταξιούχους

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, όπως και οι επιδοτούμενοι άνεργοι (ΟΑΕΔ).

Δεν προβλέπεται η καταβολή δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους. Η 13η και η 14η σύνταξη είχαν κοπεί εν μέσω μνημονίων και από τότε στα τέλη κάθε έτους οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων - Ο πίνακας του ΚΕΠΕΑ

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Ο υπολογισμός του συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που αμείβονται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει, δηλαδή, να ληφθεί υπόψιν αν ο εργαζόμενος πληρώνεται με ημερομίσθιο ή μισθό. Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης.

Ολόκληρο δώρο χριστουγέννων δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είχαν σχέση εργασίας με τον εργοδότη χωρίς διακοπή καθ’ όλη την προαναφερθείσα χρονική περίοδο. Αυτό είναι ίσο με:

  • έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με
  • 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ωστόσο, όσοι μισθωτοί, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1 Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2022), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Στην περίπτωση αυτή το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως ακολούθως:

  • 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό ή
  • 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ένα μέρος από το δώρο Χριστουγέννων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για χριστουγεννιάτικες αγορές
Ένα μέρος από το δώρο Χριστουγέννων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για χριστουγεννιάτικες αγορές © Pixabay

Διευκρινίζεται ότι όσοι εργαζόμενοι εργάζονται εκ περιτροπής (πλήρες ωράριο αλλά όχι όλες τις εργάσιμες ημέρες), δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, το οποίο υπολογίζεται ως εξής: 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες.

Στη σελίδα του ΚΕΠΕΑ υπάρχει αναρτημένος ο ακόλουθος αναλυτικός πίνακας για το πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων:

Πίνακας του ΚΕΠΕΑ για το πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων
Πίνακας του ΚΕΠΕΑ για το πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων © kepea

Διευκρινίζεται ότι ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου Χριστουγέννων.

Υπολογισμός για το δώρο Χριστουγέννων 2022 - Η online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ

Μέσα από το ΚΕΠΕΑ οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: 

  • Μπαίνετε στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ.
  • Επιλέγετε αν είσαστε υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης
  • Συμπληρώνετε τις μικτές αποδοχές σας (μισθό ή ημερομίσθιο)
  • Εισάγετε ημερομηνία έναρξης αν προσληφθήκατε μετά την 1/5 ή αν λύθηκε η εργασιακή σας σχέση πριν την 31/12 εισάγετε ημερομηνία λήξης.
Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων σε περίπτωση απόλυσης - Τι ισχύει με την παραίτηση

Όταν υπάρχει απόλυση και ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα παρείχε τις υπηρεσίες του το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου-31 Δεκεμβρίου για τουλάχιστον 2 ημέρες, τότε δικαιούται δώρο Χριστουγέννων. Το ίδιο ισχύει και αν ένας μισθωτός δηλώνει παραίτηση.

Τόσο στην απόλυση όσο και την παραίτηση, εφόσον η εξαρτημένη σχέση εργασίας πραγματοποιήθηκε κάποια στιγμή μέσα στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται δώρο Χριστουγέννων.

Ωστόσο, η καταβολή του νωρίτερα από τον Δεκέμβριο βρίσκεται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη: Αν δηλαδή θα το πληρώσει μαζί με τα χρήματα που προβλέπονται για την απόλυση - παραίτηση ή θα το προγραμματίσει το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Ενημέρωση για το Δώρο Χριστουγέννων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ