Ελλαδα

Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ: Πότε μπαίνει και πώς υπολογίζεται

Ποιοι το δικαιούνται - Οι πληρωμές για τα επιδόματα της ΔΥΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ
Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ - Δικαιούχοι και υπολογισμός - Πότε μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ δικαιούνται οι επιδοτούμενοι άνεργοι. Όπως ανακοινώθηκε η πληρωμή θα γίνει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ημέρα πληρώνονται και οι δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και οι δικαιούχοι του επιδόματος γονικής αδείας.

Επίσης, τη Δευτέρα (5/12), νωρίτερα από ποτέ, ξεκινά και η προπληρωμή:

  • της τακτικής επιδότησης ανεργίας,
  • της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και
  • του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα από το δώρο Χριστουγέννων 2022 του ΟΑΕΔ πιστώνονται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν είναι απαραίτητη η προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Το ίδιο ισχύει και για τα επιδόματα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Εξαιρούνται οι άνεργοι με υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 5 Δεκεμβρίου 2022 έως 6 Ιανουαρίου 2023. Για  τη συγκεκριμένη κατηγορία των δικαιούχων η καταβολή θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov (Εργασία και Ασφάλιση > Ανεργία > Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων).

Ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται στα 438 ευρώ
Ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται στα 438 ευρώ © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τόσο το δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ όσο και τα επιδόματα της ΔΥΠΑ εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός τριών εργάσιμων ημερών από την κατάθεση του ποσού.

Ποιοι άνεργοι δικαιούνται το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ - Υπολογισμός και παραδείγματα

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ είναι ο άνεργος να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας ή να το έχει λάβει για ορισμένο χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου 2022 και μετά.

Ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων (438 ευρώ) δικαιούνται όσοι άνεργοι λάμβαναν το επίδομα ανεργίας από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση δικαιούνται μόνο ένα μέρος του. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση στους επιδοτούμενους ανέργους είναι ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας (17,52 ευρώ) για κάθε μήνα επιδότησης. Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα: 

  • Επιδοτούμενος άνεργος του ΟΑΕΔ από τον Αύγουστο: 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (17,52 ευρώ) επί 5 μήνες, δηλαδή 262,8 ευρώ
  • Επιδοτούμενος άνεργος του ΟΑΕΔ από τον Σεπτέμβριο: Δικαιούται αναλογικό δώρο Χριστουγέννων ίσο με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (17,52 ευρώ) επί 4 μήνες, δηλαδή 210,24 ευρώ.
  • Επιδοτούμενος άνεργος του ΟΑΕΔ από τον Νοέμβριο: Λαμβάνει αναλογικό δώρο Χριστουγέννων για δύο μήνες. Δηλαδή 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (17,52 ευρώ) επί δύο μήνες, σύνολο 105,12 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με την πληρωμή να μην μπορεί να γίνει σε είδος. Το δώρο Χριστουγέννων 2022 καταβάλλεται μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το αργότερο και η μη καταβολή του στους δικαιούχους αποτελεί ποινικό αδίκημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ