Ελλαδα

Πότε μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ - Η ημερομηνία για την πληρωμή από ΔΥΠΑ

Ποιοι το παίρνουν ολόκληρο - Τι ισχύει σε παραίτηση και απόλυση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ μπαίνει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ μπαίνει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 © Pixabay

Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ - Υπολογισμός και δικαιούχοι - Πότε μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τη ΔΥΠΑ - Η ημερομηνία για την πληρωμή των επιδομάτων

Λίγες ημέρες απομένουν για να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ στους επιδοτούμενους ανέργους. Δικαιούχοι είναι όσοι άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ και έχουν λάβει για έναν τουλάχιστον μήνα το επίδομα ανεργίας κατά το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου 2022 και μετά.

Τα χρήματα πιστώνονται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Το ίδιο ισχύει και για τα επιδόματα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Ειδικότερα, μαζί με το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ καταβάλλονται στην ίδια ημερομηνία τα επιδόματα της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και της γονικής αδείας.

Όπως έγινε γνωστό, δεν είναι απαραίτητη η προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Εξαιρούνται οι άνεργοι με υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 5 Δεκεμβρίου 2022 έως 6 Ιανουαρίου 2023. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία των δικαιούχων η καταβολή θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov (Εργασία και Ασφάλιση > Ανεργία > Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων).

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πότε μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, η πληρωμή θα γίνει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα, νωρίτερα από ποτέ, ξεκινά και η προπληρωμή:

• της τακτικής επιδότησης ανεργίας,
• της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και
• του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων.

Τόσο το δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ όσο και τα επιδόματα της ΔΥΠΑ εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός τριών εργάσιμων ημερών από την κατάθεση του ποσού. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να δώσουν μια μικρή οικονομική «ανάσα» στους δικαιούχους μέσα στις γιορτές.

Πότε μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων | Ανοιχτή επικοινωνία 24/11/2022 | OPEN TV

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων για τους ανέργους του ΟΑΕΔ

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ είναι ο άνεργος να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας ή να το έχει λάβει για ορισμένο χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου 2022 και μετά.

Ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων (438 ευρώ) δικαιούνται όσοι άνεργοι λάμβαναν το επίδομα ανεργίας από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση δικαιούνται μόνο ένα μέρος του. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση στους επιδοτούμενους ανέργους είναι ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας (17,52 ευρώ) για κάθε μήνα επιδότησης. Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Επιδοτούμενος άνεργος του ΟΑΕΔ από τον Αύγουστο: 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (17,52 ευρώ) επί 5 μήνες, δηλαδή 262,8 ευρώ
  • Επιδοτούμενος άνεργος του ΟΑΕΔ από τον Σεπτέμβριο: Δικαιούται αναλογικό δώρο Χριστουγέννων ίσο με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (17,52 ευρώ) επί 4 μήνες, δηλαδή 210,24 ευρώ.
  • Επιδοτούμενος άνεργος του ΟΑΕΔ από τον Νοέμβριο: Λαμβάνει αναλογικό δώρο Χριστουγέννων για δύο μήνες. Δηλαδή 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (17,52 ευρώ) επί δύο μήνες, σύνολο 105,12 ευρώ.

«Δικαιούμαι δώρο Χριστουγέννων αν παραιτηθώ - Τι ισχύει με την απόλυση

Το ΚΕΠΕΑ έχει διευκρινίσει ότι στην περίπτωση που υπάρχει απόλυση και ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα παρείχε τις υπηρεσίες του το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου-31 Δεκεμβρίου για τουλάχιστον 2 ημέρες, τότε δικαιούται δώρο Χριστουγέννων. Το ίδιο ισχύει και αν ένας μισθωτός δηλώνει παραίτηση.

Τόσο στην απόλυση όσο και την παραίτηση, εφόσον η εξαρτημένη σχέση εργασίας πραγματοποιήθηκε κάποια στιγμή μέσα στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται δώρο Χριστουγέννων.

Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ δικαιούνται οι επιδοτούμενοι άνεργοι
Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ δικαιούνται οι επιδοτούμενοι άνεργοι © Pixabay

Ωστόσο, η καταβολή του νωρίτερα από τον Δεκέμβριο βρίσκεται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη: Αν δηλαδή θα το πληρώσει μαζί με τα χρήματα που προβλέπονται για την απόλυση - παραίτηση ή θα το προγραμματίσει το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΠΕΑ (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ) διαθέτει ειδική εφαρμογή για το δώρο Χριστουγέννων και το πώς γίνεται ο υπολογισμός του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ