Κοσμος

Βελγικός Τύπος: «Η Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο»

Το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ - Ο χρηματισμός ευρωβουλευτών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Εύα Καϊλή εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες
Η Εύα Καϊλή εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες © EUROKINISSI

Εύα Καϊλή και σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ - Η σύλληψη στις Βρυξέλλες και η έρευνα για τον χρηματισμό ευρωβουλευτών

Στην Εύα Καϊλή είναι αφιερωμένα αρκετά δημοσιεύματα στον βελγικό Τύπο στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς με το Κατάρ.

Η Εύα Καϊλή προσήχθη με την κατηγορία της δωροδοκίας και της δωροληψίας, σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα, την ώρα που το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για σύλληψη.

Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες, εν μέσω Μουντιάλ στο Κατάρ, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Η έρευνα στη βελγική πρωτεύουσα ξεκίνησε από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς και αφορά υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

L' Echo: «Η Εύα Καϊλή συνελήφθη στις Βρυξέλλες» - Το δημοσίευμα για τις σακούλες με τα χρήματα

Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στο σπίτι της Εύας Καϊλή.

Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα στη βελγική εφημερίδα «L' Echo», η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη επ' αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η ασυλία της ευρωβουλευτού. Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Το δημοσίευμα της βελγικής «L' Echo» για την Εύα Καϊλή και τις τσάντες με τα χρήματα στο σπίτι της στις Βρυξέλλες
Το δημοσίευμα της βελγικής «L' Echo» για την Εύα Καϊλή και τις τσάντες με τα χρήματα στο σπίτι της στις Βρυξέλλες

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή ανάμεσα στους συλληφθέντες στις Βρυξέλλες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η Εύα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν την Παρασκευή (9/10) σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Ευρωκοινοβούλιο: Τι λένε τα βελγικά ΜΜΕ για την υπόθεση διαφθοράς – Προσαγωγές & έρευνες

Ποιοι είναι οι άλλοι συλληφθέντες στην υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο

Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Όπως μετέδωσαν βελγικά και γαλλικά ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity». Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, από το 2019, μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτήν τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως ο Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διευκρινίζοντας με νεότερη δήλωσή του ότι η εξέλιξη αυτή έγινε για «πολιτικούς λόγους».

Ν. Ανδρουλάκης για Εύα Καϊλή: Για πολιτικούς λόγους η απόφαση της διαγραφής της | 10/12/2022 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ