Πολιτικη & Οικονομια

Εύα Καϊλή: Η είδηση για τη σύλληψη, το σκάνδαλο με το Κατάρ και η διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ

Τι ισχύει με την ασυλία της

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Εύα Καϊλή συνελήφθη στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο με το Κατάρ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η Εύα Καϊλή συνελήφθη στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο με το Κατάρ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εύα Καϊλή - Η σύλληψη στις Βρυξέλλες - Το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ και το Ευρωκοινοβούλιο

Σαν βόμβα έπεσε η είδηση ότι η Εύα Καϊλή εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ και συνελήφθη στις Βρυξέλλες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε ότι η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή συνελήφθη, την ώρα που η βελγική «Le Soir» έγραψε ότι βρίσκεται υπό κράτηση.

Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε άμεσα στη διαγραφή της Εύας Καϊλή, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη «μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων».

Η Εύα Καϊλή διεγράφη και από την ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D). «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες» αναφέρει η ανάρτηση στο Twitter.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγουν οι αρχές στις Βρυξέλλες, το Κατάρ επιχείρησε να εμπλακεί σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έφοδοι σε 16 σπίτια, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε τέσσερις συλλήψεις.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Βελγίου αναφέρει ότι η δικαστική αστυνομία έχει σφραγίσει τα γραφεία τριών ευρωβουλευτών που προέρχονται από το χώρο των σοσιαλδημοκρατών. Τα γραφεία αυτά ανήκουν:

  • στην Ελληνίδα Εύα Καϊλή,
  • τη Βελγίδα Μαρί Αρένα (S&D) και του
  • Βέλγου, Μάρκ Ταραμπέλα (PES).

Παράλληλα, κατασχέθηκαν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε μετρητά ως προϊόν χρηματισμού, όπως επίσης «ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνο», το περιεχόμενο των οποίων μπαίνει στο μικροσκόπιο στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς στην υπόθεση με το Κατάρ.

Θρίλερ στις Βρυξέλλες με την Εύα Καϊλή – Τα σενάρια για τη σύλληψή της | 10/12/2022 | ΕΡΤ

Εύα Καϊλή: Η εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Κατάρ - Τα δημοσιεύματα για τη σύλληψή της

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η βελγική εφημερίδα «Le Soir» έγραψε ότι η Εύα Καϊλή προσήχθη και εξετάζεται για το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ. Λίγη ώρα αργότερα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη.

«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση» ανέφερε το AFP.

Και πρόσθεσε: «Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα».

Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Le Soir» αναφέρει ότι οι συλληφθέντες είναι:

  • Ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, ο Ιταλός Pier-Antonio Panzeri,
  • ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) Luca Visentini,
  • ένας διευθυντής ΜΚΟ και
  • ένας βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα, πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο τελευταίος συλληφθείς είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή. «Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

» Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

» Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα στη βελγική εφημερίδα.

Σκάνδαλο Κατάρ: Σύλληψη της Εύας Καϊλή για την υπόθεση διαφθοράς του ΕΚ | 9/12/22 | EΡΤ

Το χρονικό μέχρι τη σύλληψη της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες

Κατά τη διάρκεια της έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από το Κατάρ ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση, μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αυτό ανέφεραν, επίσης, το περιοδικό Knack και η εφημερίδα Le Soir. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Η ομοσπονδιακή εισαγγελία, πάντως, δεν σχολίασε ονόματα.

Την ίδια στιγμή το Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του ανέφερε ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D ανακρίθηκε την Παρασκευή (9/12). Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

Το δημοσίευμα της βελγικής «Le Soir» για την Εύα Καϊλή και τη σύλληψή της στις Βρυξέλλες για την υπόθεση με το Κατάρ
Το δημοσίευμα της βελγικής «Le Soir» για την Εύα Καϊλή και τη σύλληψή της στις Βρυξέλλες για την υπόθεση με το Κατάρ @lesoir/Twitter

Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο.

Τι συνέβη με το Κατάρ - Η υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες

Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος έρευνας για δωροδοκία από το Κατάρ. Νωρίτερα την Παρασκευή (9/12) πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες στους δήμους του Ιξέλ, του Σκαρμπέκ, του Κράαινεμ, του Φορέτ και των Βρυξελλών.

«Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Τι ισχύει με την ασυλία που έχει η Εύα Καϊλή ως ευρωβουλευτής

Ως εν ενεργεία ευρωβουλευτής η Εύα Καϊλή έχει ασυλία. Το πρωτόκολλο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι η ασυλία ευρωβουλευτή μπορεί να αρθεί μόνο σε περιπτώσεις επ' αυτοφώρω αδικημάτων.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Εύα Καϊλή -όσο συνεχίζεται η έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ- δεν χάνει τη θέση που κατέχει ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διατηρεί, επίσης, την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Εύα Καϊλή έχει ασυλία ως ευρωβουλευτής, ωστόσο η σύλληψή της στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του Κατάρ μπορεί να στοιχίσει την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο
Η Εύα Καϊλή έχει ασυλία ως ευρωβουλευτής, ωστόσο η σύλληψή της στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του Κατάρ μπορεί να στοιχίσει την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορετική εξέλιξη και τα αρμόδια όργανα αποφασίσουν διαφορετικά, η έδρα της πηγαίνει στον πρώτο επιλαχόντα Νίκο Παπανδρέου.

Όταν η Εύα Καϊλή μίλησε υπέρ του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο - Το «άδειασμα» από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή στις 22 Νοεμβρίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις με την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενη στο Κατάρ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της είχε επικαλεστεί τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), την ώρα που αλλεπάλληλα δημοσιεύματα μιλούσαν για τους αριθμούς του Μουντιάλ που το Κατάρ δεν θέλει να φαίνονται και τους «χιλιάδες νεκρούς μετανάστες στα εργοτάξια του τρόμου».

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο, ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί» είχε αναφέρει η Εύα Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή αποθεώνει το Κατάρ - «Είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα»

Και σε αυτήν την περίπτωση η αντίδραση από τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν άμεση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά «άδειασε» την Εύα Καϊλή.

«Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άδειασε την Εύα Καϊλή για τα (ανύπαρκτα) εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσε την Εύα Καϊλή να παραδώσει την έδρα της, υπογραμμίζοντας πως η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει «εδώ και μήνες λάβει αγεφύρωτες αποστάσεις» από την παράταξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ