Αθλητισμος

Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ: Οικογένειες νεκρών μεταναστών αναζητούν απαντήσεις

Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή σταμάτησε στα «εργοτάξια του τρόμου»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα από τα γήπεδα του Κατάρ
H πολυτέλεια στα γήπεδα του Κατάρ βάφτηκε με αίμα © EPA/NOUSHAD THEKKAYIL

Μουντιάλ 2022 - Η εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών στο Κατάρ - Τα εργατικά δυστυχήματα και το δράμα των οικογενειών

Ο χρόνος για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ μετρά αντίστροφα, καθώς απομένουν λίγες ημέρες μέχρι να ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. 

Οι ποδοσφαιρόφιλοι περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη του Μουντιάλ στο Κατάρ, την ίδια στιγμή που οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν σταματούν να παρουσιάζουν στοιχεία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών που έχτισαν τα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022.

Όπως μετέδωσε το BBC, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες της Νότιας Ασίας εργάστηκαν στο Κατάρ στα «εργοτάξια του τρόμου», όπου τα εργατικά δυστυχήματα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, καθώς απουσίαζαν τα μέτρα ασφαλείας και κυριάρχησε η εργατική εκμετάλλευση (ατέλειωτες ώρες εργασίας καθημερινά, χαμηλοί μισθοί).

Σύμφωνα με τους αριθμούς για το Παγκόσμιο Κύπελλο που το Κατάρ δεν θέλει να φαίνονται, τουλάχιστον 6.500 μετανάστες εργάτες από Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα πέθαναν στο Κατάρ από το 2010 έως και το 2021.

Πήγαν για δουλειά στο Κατάρ και γύρισαν σε φέρετρο

Οικογένειες μεταναστών από το Νεπάλ προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για τους αγαπημένους τους ανθρώπους που χάθηκαν στα εργοτάξια του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρει το BBC από την πτήση QR 644 που ξεκίνησε από την Ντόχα με προορισμό το αεροδρόμιο Κατμαντού στο Νεπάλ. Μετέφερε ένα ξύλινο κουτί. «Τα λείψανα του Umesh Kumar Yadav, 32 ετών, άνδρας, Νεπάλ», η φράση που είναι γραμμένη στην εξωτερική πλευρά του κιβωτίου.

Η οικογένειά του κατάγεται από την κοινότητα Golbazar (250 χλμ. νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Κατμαντού). Είναι από τις φτωχότερες κοινότητες του Νεπάλ. Για να μπορέσει ο Umesh να πάει στο Κατάρ, η οικογένειά του πούλησε μερικές αγελάδες για να πληρώσει τα 1.500 δολάρια σε έναν ατζέντη, προκειμένου να «κλείσει» τη δουλειά. Η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι καινούργια. Και πριν από το Μουντιάλ του Κατάρ διάφοροι ατζέντηδες εμφανίζονταν σε φτωχές περιοχές του Μπαγκλαντές, της Ινδίας και του Νεπάλ, υποσχόμενοι -έναντι αδράς αμοιβής- να κανονίσουν δουλειές σε πλούσιες χώρες, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την απαραίτητη visa. 

Η οικογένεια του 32χρονου εργατικού μετανάστη Umesh Kumar Yadav στο Νεπάλ
Η οικογένεια του 32χρονου εργατικού μετανάστη Umesh Kumar Yadav στο Νεπάλ © BBC
O Umesh Kumar Yadav ήταν ένας από τους μετανάστες που σκοτώθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα στο Μουντιάλ 2022 του Κατάρ
O Umesh Kumar Yadav ήταν ένας από τους μετανάστες που σκοτώθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα στο Μουντιάλ 2022 του Κατάρ © BBC
Η σκαλωσιά από την οποία έπεσε ο 32χρονος Umesh σε εργοτάξιο του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ
Η σκαλωσιά από την οποία έπεσε ο 32χρονος Umesh σε εργοτάξιο του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ © BBC

Σε μια άλλη περίπτωση ο Sitesh άφησε την οικογένειά του το 2018 για να πάει να δουλέψει στο Κατάρ. Συνήθιζε να στέλνει selfies αλλά έλεγε ελάχιστα για το πού εργαζόταν και το τι ακριβώς έκανε. Ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στις 12 Οκτωβρίου. Λίγες ημέρες, όμως, πριν από την προγραμματισμένη επιστροφή, η οικογένειά του δέχτηκε ένα τηλεφώνημα που τους ενημέρωνε ότι ο Sitesh πέθανε σε εργατικό δυστύχημα. Οικογενειακός φίλος δήλωσε στο BBC ότι ο Sitesh εργαζόταν σε δίκτυο αποχέτευσης στην Ντόχα, όταν καταπλακώθηκε από πέτρες, λάσπες και βράχους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Selfie που έστειλε ο Sitesh στην οικογένειά του στο Νεπάλ την περίοδο που εργαζόταν στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022
Selfie που έστειλε ο Sitesh στην οικογένειά του στο Νεπάλ την περίοδο που εργαζόταν στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022 © BBC

Και στις δύο περιπτώσεις δεν δόθηκε καμία αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ