Αθλητισμος

Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ αρνείται να αποζημιώσει τα θύματα των έργων στα γήπεδα

Ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι εργατών είναι πολύ λιγότεροι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιλιάδες μετανάστες στο Κατάρ πέθαναν στα εργοτάξια του Μουντιάλ 2022
Χιλιάδες μετανάστες στο Κατάρ πέθαναν στα εργοτάξια του Μουντιάλ 2022 © Pixabay | Qatar 2022

Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και εργατικά δυστυχήματα - Καμία αποζημίωση στα θύματα και στις οικογένειές τους - Ο εργασιακός Μεσαίωνας των μεταναστών

Για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ ο χρόνος μετρά αντίστροφα, την ώρα που δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών που εργάστηκαν για να χτιστούν τα γήπεδα.

Δημοσίευμα στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αναφέρει ότι το Κατάρ αρνείται να αποζημιώσει εργάτες που τραυματίστηκαν στα εργοτάξια. Το ίδιο ισχύει και για τις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση από τον Ali Ben Samikh Al-Marri, υπουργό Εργασίας στο Κατάρ, ο οποίος «έκοψε» κάθε συζήτηση για τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης με κεφάλαια που θα δοθούν ως αποζημιώσεις στα θύματα του Μουντιάλ 2022.

«Κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία, αλλά δεν υπάρχουν κριτήρια για τη σύσταση αυτού του ταμείου. Πού είναι τα θύματα; Έχετε τα ονόματα;» ισχυρίστηκε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. 

Μάλιστα, έκανε λόγο για «επικοινωνιακό κόλπο» που στόχο έχει να «αμαυρώσει» την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Το αιματοβαμμένο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ - Χιλιάδες νεκροί μετανάστες σε εργατικά δυστυχήματα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου. Είναι το πρώτο Μουντιάλ που διεξάγεται χειμώνα μεσούσης της αγωνιστικής σεζόν στα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία ηγούνται της εκστρατείας για την εξασφάλιση των αποζημιώσεων από το Κατάρ και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA). Σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για τουλάχιστον 6.500 θανάτους εργατών. Σημειώνεται ότι υπάρχει πλήθος καταγγελιών από μετανάστες για κακομεταχείριση, παντελή απουσία μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια και απλήρωτους μισθούς ή «ημερομίσθια πείνας».

Εν τω μεταξύ, έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν οι τουρίστες. Μεταξύ άλλων η κατανάλωση μπίρας στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ θα επιτρέπεται υπό όρους, την ώρα που υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν δέχονται ομοφυλόφιλους.

Με πληροφορίες από Le Monde/AFP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY