Αθλητισμος

Ευρωκοινοβούλιο σε FIFA: Αποζημιώστε τις οικογένειες των νεκρών μεταναστών του Μουντιάλ

Με περιβραχιόνιο «One Love» αρκετοί ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φίλαθλοι του Κατάρ έχουν γεμίσει ασφυκτικά το γήπεδο στην πρεμιέρα του Μουντιάλ 2022
Φίλαθλοι του Κατάρ έχουν γεμίσει ασφυκτικά το γήπεδο στην πρεμιέρα του Μουντιάλ 2022 © EPA

Aποζημιώσεις στα θύματα του Μουντιάλ του Κατάρ - Το ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο για τη FIFA και τους νεκρούς μετανάστες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα Πέμπτη (24/11) ψήφισμα, με το οποίο καλεί τη FIFA να βοηθήσει να αποζημιωθούν οι οικογένειες των μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και των εργατών που υπέστησαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Μουντιάλ 2022.

Ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης τις αρχές του Κατάρ να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο πριν από την έναρξη του Μουντιάλ.

Στο ψήφισμα εκφράζεται επίσης η λύπη του Ευρωκοινοβουλίου για τις αναφορές σχετικά με καταπατήσεις δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Κατάρ. Οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης την αραβική χώρα να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία.

Μερικοί ευρωβουλευτές φορούσαν το περιβραχιόνιο «OneLove», το οποίο αρχηγοί 7 ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν έπειτα από πίεση της FIFA. Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο.

MEP rips FIFA, Qatar and Gianni Infantino a new one

Οι «ανεπιθυμήτοι» του Μουντιάλ στο Κατάρ

Αφότου η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2010 η χώρα άλλαξε ορισμένους από τους εργασιακούς της νόμους. Οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν κατ’ επανάληψη ότι οι πάντες είναι καλοδεχούμενοι, την ώρα όμως που βίντεο στα social media τους διαψεύδουν, όπως συνέβη με τους φιλάθλους της Ουαλίας και τα καπέλα του ουράνιου τόξου.

Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) έχει ανακοινώσει ότι άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συνελήφθησαν πριν από την έναρξη του Μουντιάλ στο Κατάρ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ