- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ακροδεξιός υπεύθυνος για σχολικά προγράμματα στο Ισραήλ - Σφοδρές αντιδράσεις από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
Με εντολή Νετανιάχου
Ισραήλ: Οργισμένη αντίδραση δημάρχων για τις εξουσίες κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που θα έχει ακροδεξιός πολιτικός επί των σχολικών προγραμμάτων - Ορίστηκε με εντολή Νετανιάχου
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός στο Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε την αντίδραση πολλών τοπικών αρχών της χώρας όταν όρισε έναν ακροδεξιό πολιτικό, γνωστό για τη ρητορική του κατά των ομοφυλόφιλων, για να ηγηθεί μιας νέας "Αρχής Εθνικής Εβραϊκής Ταυτότητας" -- η οποία, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει εξουσίες και επί ορισμένων σχολικών δραστηριοτήτων.
Mε βάση μια συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά την εκλογική νίκη του Νετανιάχου την 1η Νοεμβρίου, ο Αβί Μαόζ, το μοναδικό μέλος του κόμματος Νοάμ, θα αναλάβει τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και θα είναι επικεφαλής της νέας αυτής Αρχής.
Ο Μαόζ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να καταργήσει την προοδευτική ατζέντα στα σχολεία και να ενισχύσει την εθνική εβραϊκή ταυτότητα, θα έχει επίσης εξουσία και επί εξωσχολικών θεμάτων, όπως είναι οι επισκέψεις ομιλητών στα ισραηλινά σχολεία.
Ο διορισμός του οδήγησε πάνω από 50 δημοτικούς αξιωματούχους και 300 διευθυντές σχολείων να ενημερώσουν τον Νετανιάχου ότι δεν θα ακολουθήσουν οποιονδήποτε πολιτικό θέτει σε κίνδυνο την πολυφωνία και τις δημοκρατικές αξίες.
«Όταν είσαι διατεθειμένος να υποκύψεις σε θρησκευτικά κόμματα και να πουλήσεις τις αξίες σου με αντάλλαγμα άλλα πράγματα, αυτό θα σου επιστραφεί πολλαπλάσιο», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραήλ 103 FM ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ Ρον Χουλντάι.
Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, ο Μαόζ χαρακτήρισε τις αντιδράσεις μια άγρια, αντιδημοκρατική εκστρατεία της ηττημένης μειονότητας που έχει στόχο να καταστήσει παράνομη την νέα κυβέρνηση του Νετανιάχου.
Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι όποια βήματα κάνει θα είναι απολύτως διαφανή και σε πλήρη συνεργασία με τους γονείς και τα σχολεία.
Την Παρασκευή ο Νετανιάχου απέρριψε και εκείνος την κριτική λέγοντας ότι θα ηγηθεί της κυβέρνησής του «σύμφωνα με τις εθνικές και δημοκρατικές αξίες που με καθοδηγούσαν σε όλη μου τη ζωή».
Ο διορισμός του Μαόζ ακολουθεί άλλες συμφωνίες συνεργασίας όπως ο διορισμός του ακροδεξιού Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στο αξίωμα του υπουργού Ασφαλείας και του επίσης ακροδεξιού Μπετζαλέλ Σμότριτς στη θέση του υπουργού Οικονομικών σε μια από τις πιο ακροδεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ.
Οι αντιδράσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
Ο Μαόζ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν είναι κατά των ομοφυλόφιλων αλλά περισσότερο είναι αντίθετος προς το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ+, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη ματαίωση της ετήσιας παρέλασης των ομοφυλοφίλων στην Ιερουσαλήμ, περιγράφοντάς την ως "μια απεχθή και αμφιβόλου ηθικής παρέλαση" και οδηγώντας τον Νετανιάχου στο να δεσμευτεί ότι η διοργάνωση θα παραμείνει ανέπαφη.
Η Μίρι Μπιαλέρ, πρόεδρος της "Τehila", μιας ομάδας στήριξης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ η οποία στέλνει ομιλητές στα σχολεία, είπε ότι ο διορισμός του Μαόζ κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια οπισθοδρόμηση ως προς την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών.
«Είναι προβληματικό, είναι σαν να βάζεις τα παιδιά πάλι να κρύβονται και να τα οδηγείς πίσω στην άγνοια», σχολίασε.
Χθες, η απερχόμενη υπουργός Παιδείας Γιφάτ Σάσα Μπιτόν συγκάλεσε μια επείγουσα συνεδρίαση στην ισραηλινή Κνεσέτ, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι και αξιωματούχοι της εκπαίδευσης.
«Πώς γίνεται προγράμματα για την έμφυλη ισότητα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ανοχή, την αποδοχή του άλλου, την σεξουαλική εκπαίδευση να ανατεθούν σε αυτόν;», διερωτήθηκε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.