- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται πως εξάλειψαν κρησφύγετο του ISIS στην Καμπούλ
Αμοιβαίο μίσος μεταξύ των δύο εξτρεμιστικών οργανώσεων
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν λένε πως εξάλειψαν κρησφύγετο του ΙΚ στην Καμπούλ - Η πρόκληση «ασφαλείας» στην πρωτεύουσα της χώρας
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινή επιχείρηση των Ταλιμπάν εναντίον αυτού που χαρακτήρισαν κρησφύγετο του ISIS σε βόρειο τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας, της Καμπούλ, ανακοίνωσε το καθεστώς των φονταμενταλιστών χθες Κυριακή.
Κάτοικοι στη Χαϊρχάνα, συνοικία όπου ζουν κυρίως μειονοτικοί Τατζίκοι, έκαναν λόγο για εκρήξεις και σφοδρά πυρά για ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή.
Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία πληροφοριών των Ταλιμπάν ανέφερε πως διεξήχθη ειδική επιχείρηση σε κρησφύγετο «Χαουαρίτζ» σε σπίτι.
Το καθεστώς γενικά χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν όταν αναφέρεται σε φερόμενους ως οπαδούς ή μέλη του ΙΚ.
Παρότι το Ισλαμικό Κράτος είναι επίσης σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση, η σχέση του με τους Ταλιμπάν, που ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, χαρακτηρίζεται από το αμοιβαίο μίσος.
Κατά την ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών των Ταλιμπάν, οι πέντε άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ενέχονταν σε μικρές βομβιστικές ενέργειες και απεργάζονταν νέα, μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση.
Μολονότι το καθεστώς διαβεβαιώνει πως έχει συντρίψει την τζιχαντιστική οργάνωση κι ότι έχει συλλάβει ή εξοντώσει δεκάδες μέλη της, αναλυτές επισημαίνουν πως το ΙΚ εξακολουθεί να εγείρει τη σημαντικότερη πρόκληση ως προς την ασφάλεια για το Αφγανιστάν.
Αν και ο αριθμός των επιθέσεων έχει μειωθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, παραμένουν συχνές κι ενίοτε έχουν ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων. Αρκετές σημειώθηκαν τον Αύγουστο, ενώ σειρά κυρίως βομβιστικών ενεργειών έπληξε το Αφγανιστάν στα τέλη του Μαΐου, με δεκάδες νεκρούς, όπως και τον Απρίλιο, τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Για τις περισσότερες την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ, που βάζει πάνω απ’ όλα στο στόχαστρο μέλη σιιτικών μειονοτήτων (σούφι, σιχ...) και τους Ταλιμπάν.
Τουλάχιστον 53 άνθρωποι, κυρίως ανήλικες μαθήτριες και φοιτήτριες, σκοτώθηκαν και άλλοι εκατό και πλέον τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον εκπαιδευτικής εγκατάστασης, σε συνοικία της πρωτεύουσας Καμπούλ όπου ζουν σιίτες και μέλη της μειονότητας των Χαζάρων, την 30ή Σεπτεμβρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Στους 450.000 έφθασαν οι εκτοπισμένοι από τον Λίβανο
«Όσοι δεν καταθέσουν τα όπλα θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που το Τελ Αβίβ πλήττει εθνικές υποδομές του Ιράν
Απορρίφτηκε το αίτημα Τραμπ για άνευ όρων παράδοση της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά του Ιράν
«Εχθρό» χαρακτήρισε το Ιράν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έντονη κριτική κατά του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
Το Ιράν δεν είναι πια ο «νταής της Μέσης Ανατολής», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Δέχτηκε επίθεση μέσα στη φυλακή από συγκρατούμενό του
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
12 επιλεγμένα άρθρα γνώμης κι explainers
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.