Κοσμος

Bloomberg: Η Ρωσία επισκευάζει τα καταφύγιά της 30 χρόνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Ετοιμότητα για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταφύγιο
Καταφύγιο για αμάχους (φωτογραφία αρχείου) © Pixabay

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Οι έλεγχοι και οι επισκευές στα καταφύγια της Ρωσία και το μήνυμα πίσω από την κίνηση

Τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ελέγχει τα καταφύγια για τους αμάχους, επισκευάζοντας τις υποδομές και καθαρίζοντάς τες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Κατά το μέσο, που επικαλείται μαρτυρίες προσώπων που γνωρίζουν την κατάσταση στη Ρωσία, οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των αρχών να διασφαλίσουν ότι οι υποδομές πολιτικής άμυνας είναι έτοιμες σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης. Η προσπάθεια για την αναστήλωση των καταφυγίων δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα, ωστόσο, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με την ξαφνική επιστράτευση 300.000 εφέδρων από το Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο, οι αρχές δε ρισκάρουν για νέα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν καθώς ο πόλεμος μαίνεται.«Αυτό μοιάζει με ομοσπονδιακή εντολή», δήλωσε ο Μιχαήλ Βινόγκραντοφ, αναλυτής στο Ίδρυμα Πολιτικής της Αγίας Πετρούπολης. «Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια προσπάθεια όλων αυτών των υπηρεσιών πολιτικής άμυνας να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους και ότι πραγματικά κάνουν κάτι».

Μέχρι σήμερα πάντως, οι Ουκρανοί δεν έχουν πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία ενώ η Δύση δεν έχει προσφέρει επιθετικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κλιμάκωση. Πάντως, οι έλεγχοι και ο καθαρισμός των εγκαταστάσεων πολιτικής άμυνας, οι οποίες συνήθως κατασκευάζονταν στα υπόγεια πολυκατοικιών, σχολείων και κυβερνητικών γραφείων κατά τη σοβιετική εποχή, πραγματοποιούνται σε πόλεις σε όλη της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ