Κοσμος

Ακάρ: «Καλοδεχούμενοι οι Έλληνες αν μας πουν πως έρχονται για διάλογο»

Και νέες δηλώσεις για τα F-16

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ © EPA

Ελληνοτουρκικά: Οι νέες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ για τα προβλήματα Αθήνας - Άγκυρας και τα F-16

«Άνοιγμα» σε διάλογο με την Ελλάδα έκανε μέσα από νέα του τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας ότι Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

«Έχουμε προβλήματα στην Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι ως δύο γείτονες, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να καθίσουμε με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους να μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και να λύσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε στο HaberTurk ο Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για μεθόδους οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπάρχουν συμβουλευτικές συναντήσεις και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον πρόεδρό μας, γίνεται εργασία σχετικά με τον μηχανισμό αποσυμπίεσης για αποφυγή κάποιας σύγκρουσης. Η Ελλάδα εγκατέλειψε τις συνομιλίες, είναι ξεκάθαρο. Περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια την τέταρτη συνάντηση που θα γίνει στην Άγκυρα. Κάποιοι φίλοι μας, κάποιοι από τους συμμάχους μας, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, λένε να είμαστε υπέρ του διαλόγου, να ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Μην το λέτε σε εμάς αυτό. Εάν οι συνομιλητές μας μας πουν ότι έρχονται αύριο, είναι καλοδεχούμενοι. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με το διάλογο γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, γιατί έχουμε δίκιο. Είμαστε δυνατοί για αυτό είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε» συμπλήρωσε ο Ακάρ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε και για το θέμα των F-16, τονίζοντας πως «οι εργασίες προμήθειας των F-16 ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2021 και συνεχίζονται». Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως έχουν γίνει τέσσερις συναντήσεις μετά τις τουρκικές αιτήσεις και ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση αναμονής λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Επιπλέον, σχολίασε ότι «τα F-16 δεν είναι η μόνη λύση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ