Κοσμος

Γιατί 5 πολιτείες στις ΗΠΑ ψηφίζουν για την κατάργηση της δουλείας

Πού αποφασίζεται αν θα σταματήσουν οι φυλακισμένοι να δουλεύουν «τζάμπα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόργκαν Φρίμαν και Τιμ Ρόμπινς στην ταινία «Τελευταία Έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ»
Μόργκαν Φρίμαν και Τιμ Ρόμπινς στην ταινία «Τελευταία Έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ» © IMDb

Σύγχρονοι σκλάβοι οι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ - Η κατάργηση της δουλείας σε 5 πολιτείες και οι ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου

Μπορεί να πέρασαν 157 χρόνια από την ημέρα που καταργήθηκε η δουλεία στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τους φυλακισμένους. 

Σε πολιτείες του Νότου υπάρχουν κρατούμενοι οι οποίοι εργάζονται σε φυτείες βαμβακιού με αλυσίδες στα πόδια, όπως συνέβαινε κατά κόρον πριν ξεσπάσει ο Εμφύλιος και καταργηθεί τελικά η δουλεία σε ομοσπονδιακό επίπεδο με πρωτοβουλία του Αβραάμ Λίνκολν.

Στις 8 Νοεμβρίου που είναι οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ το διακύβευμα σε Αλαμπάμα, Λουιζιάνα, Όρεγκον, Τένεσι και Βέρμοντ δεν είναι μόνο αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορέσουν να σπάσουν το «μονοπώλιο» των Δημοκρατικών σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι πολίτες, όπως μετέδωσε το BBC, καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να καταργηθεί ή όχι η καταναγκαστική εργασία για τους φυλακισμένους.

Εκτιμάται ότι περίπου 800.000 φυλακισμένοι εργάζονται για «ψίχουλα» ή χωρίς να αμείβονται, όπως συμβαίνει σε 7 πολιτείες των ΗΠΑ. «Εργάστηκα 25 χρόνια και γύρισα σπίτι με 124 δολάρια» αναφέρει ο πρώην φυλακισμένος στη Λουιζιάνα, Curtis Ray Davis II. Καταδικάστηκε για έναν φόνο που τελικά δεν διέπραξε και αποφυλακίστηκε με χάρη το 2019. «Δούλευα για 20 σεντς την ώρα χωρίς τη θέλησή μου και ενίοτε με την απειλή όπλου» καταγγέλλει.

Όσοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης της σχετικής νομοθεσίας, επισημαίνουν ότι οι νόμοι αυτοί παρέμειναν σε ισχύ, καθώς «στοχεύουν» την κοινότητα των Μαύρων στις ΗΠΑ. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι το 75% των σύγχρονων σκλάβων στις ΗΠΑ είναι Μαύροι Αμερικανοί φυλακισμένοι.

Το αν τελικά σε αυτές τις 5 πολιτείες των ΗΠΑ το να δουλεύουν κρατούμενοι σε δημόσιους χώρους δίπλα σε δεσμοφύλακες θα αποτελεί μόνο σκηνή από κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» ή «Μεγάλος Δραπέτης», μένει να φανεί σε λίγες ημέρες.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ