- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιταλικές εκλογές: Πρώτο κόμμα οι «Αδελφοί της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι σύμφωνα με το exit poll
Λαμβάνουν από 22% ως 26% - Τι αναμένουμε από και εδώ και πέρα
Ιταλία: Πρώτια για τους «Αδελφούς της Ιταλίας» σύμφωνα με το Exit Poll.
Eπαληθευόντας τις δημοσκοπήσεις το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι καταλαμβάνει τη πρώτη θέση στο exit poll κάτι που σημαίνει ότι η αρχηγός του είναι πολύ κοντά στο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
Αναλυτικά, τα «Αδέλφια της Ιταλίας» λαμβάνουν το 22-26%% των ψήφων, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα 17-21%, τα «Πέντε Αστέρια» 13,-17,5%, η Λέγκα 8,5 με 12,5% και το Φόρτσα Ιτάλια 6 με 8,5%.
🇮🇹 Exit poll for Italy's general election projects victory for a centre-right coalition led by Fratelli d'Italia - making Georgia Meloni the presumptive next prime minister. @VirginMediaNews pic.twitter.com/ti4MOF2VMP
— Gavan Reilly (@gavreilly) September 25, 2022
Παρατάξεις: Κεντροδεξιά (Αδέλφια της Ιταλίας – Λέγκα – Φόρτσα Ιτάλια + μικρότερα κόμματα): 41-45 % Κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα + μικρότερα κόμματα): 25,5-29,5%
Ο δεξιός συνασπισμός, με επικεφαλής τους Αδελφούς της Ιταλίας, περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη δεξιά Forza Italia, υπό την ηγεσία Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το PD, το κύριο κόμμα της κεντροαριστεράς, τρέχει με την υποστήριξη ορισμένων δευτερευόντων, αριστερών, φιλοευρωπαϊκών και πράσινων κομμάτων, με επικεφαλής τον Ενρίκο Λέτα. Το Κίνημα των 5 Αστέρων παραμένει εκλογικά αυτόνομο, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.
H κατανομή των εδρών αναμένεται περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για τη Γερουσία και περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ιταλίας) για τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι πλέον η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες. Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ιταλικές εκλογές διαμορφώθηκε στο 51%. Πρόκειται για μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018.
Οι επόμενες κινήσεις του Ματαρέλα και ο σχηματισμός κυβέρνησης
Όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, η μπάλα θα περάσει στο γήπεδο του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επερχόμενο πρωθυπουργό που για πρώτη φορά στα ιταλικά χρονικά θα είναι γυναίκα: η Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Ματαρέλα θα επιλέξει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου σε μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε. Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.
Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.
Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU). Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε κατηγορηματικό, αν και κάπως άκομψο, μήνυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», όμως «αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία» για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η επικεφαλής της Κομισιόν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που «τιμωρήθηκαν» με το πάγωμα κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως συμβαίνει πάντα, και αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες θα αναμείνουν τα πρώτα δείγματα γραφής της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης. «Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η μάλλον απροσδόκητη παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν, η οποία από την αρχή της θητείας της δεν είχε εκφραστεί ποτέ τόσο ξεκάθαρα πριν από εκλογές, αν μη τι άλλο πιστοποιεί πόσο έντονος προβληματισμός επικρατεί στα ανώτατα επίπεδα των ευρωπαϊκών θεσμών και τη βούληση των Βρυξελλών να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.