Κοσμος

Excalibur: Στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας το υπερόπλο που καταστρέφει με χειρουργική ακρίβεια

Tι ακριβώς κάνει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Excalibur:  «αναλαμβάνει» το υπερόπλο ακριβείας των ΗΠΑ\
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPΑ Pool

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ φέρονται να έδωσαν το όπλο ακριβείας Excalibur. 

Το αμερικανικό υπερόπλο ακριβείας Excalibur φαίνεται ότι έχει προστεθεί στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg και τα οποία επιβεβαιώνουν τις αναφορές για έκτακτη προσθήκη του πυροβόλου όπλου στις διαθέσιμες επιλογές των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε μνημόνιο που εγκρίνει την απόσυρση 775 εκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Η έκθεση ανέφερε ότι, τα όπλα Excalibur δεν ήταν μέρος αυτού του γύρου και ότι η ακριβής ημερομηνία παράδοσης δεν είχε ακόμη καθοριστεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ύπαρξη του όπλου στην Ουκρανία αποκαλύφθηκε επίσημα από το σχέδιο για την αναπλήρωση των προμηθειών. Παρόλο που είναι γνωστό ότι το όπλο σχεδιαζόταν να παραδοθεί στην Ουκρανία και έπειτα ότι βρισκόταν σε χρήση από τους Ουκρανούς, οι αξιωματούχοι έχουν αποφύγει να ενημερώσουν σχετικά, σημειώνει το πρακτορείο.

Το γνωστό και ως «Excalibur» είναι ένα από τα πιο καταστροφικά βλήματα ακριβείας στον κόσμο, το οποίο είναι σε θέση να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις εχθρικές θέσεις, λόγω των ιδιαίτερων και προηγμένων τεχνολογικά, χαρακτηριστικών του.  Έχει ιδιαίτερη ισχυρή δύναμη πυρός και μπορεί να προσφέρει υποστήριξη σε δυνάμεις πεζικού, ενώ χάρη στην ακρίβεια των βλημάτων είναι ιδιαίτερα καταστροφικό και δεν προκαλεί παράπλευρες απώλειες ζημιές.

Με βάση τις δυνατότητές του, το όπλο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για να καταστρέψει με χειρουργική ακρίβεια θέσεις και κέντρα διοίκησης και ελέγχου των Ρώσων καθώς τα στρατεύματα της Ουκρανίας συμμετέχουν σε μάχες από κοντινή απόσταση με τους εισβολείς στις ανατολικές περιοχές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ