- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελβετία: Με ελικόπτερα μεταφέρουν νερό στις διψασμένες αγελάδες (βίντεο)
Η κλιματική αλλαγή έφερε ξηρασία στις ελβετικές Άλπεις
Στην Ελβετία δεν υπάρχει αρκετό νερό για τις αγελάδες στα βουνά. Με ελικόπτερα του στρατού γεμίζουν οι δεξαμενές των κτηνοτρόφων. Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.
Στην Ελβετία ελικόπτερα του στρατού μεταφέρουν νερό σε χιλιάδες διψασμένα ζώα, μεταξύ των οποίων και αγελάδες, καθώς η ζέστη συνεχίζεται και οι βροχοπτώσεις είναι λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα, η χαμηλότερη βροχόπτωση φέτος οδήγησε τους κτηνοτρόφους να καλέσουν τον στρατό για να προμηθεύσει νερό στα ζώα τους και να αποτρέψει το ενδεχόμενο η ξηρασία να προκαλέσει ελλείψεις τροφής αργότερα στη διάρκεια της χρονιάς.
Μια επιχείρηση διάρκειας δύο εβδομάδων είναι τώρα σε εξέλιξη με ελικόπτερα Super Puma που πετάνε για να ξαναγεμίσουν τις σχεδόν άδειες δεξαμενές νερού που χρησιμοποιούνται από αγρότες για τις αγελάδες τους, το γάλα των οποίων χρησιμοποιείται συνήθως για να παρασκευαστεί το τυρί Γκριγιέρ, και για άλλα ζώα όπως γουρούνια και κατσίκες.
«Υπάρχει τεράστια έλλειψη νερού φέτος» δήλωσε ο Φρέντερικ Μένετρι, διευθυντής γεωργίας στο καντόνι Φρίμπουργκ. Και πρόσθεσε: «Έχει μεγάλη επίπτωση στα βοσκοτόπια, στην εκτροφή αλλά και στην πεδινή γεωργία».
Χωρίς την επείγουσα προμήθεια νερού, τα ζώα θα έπρεπε να μεταφερθούν από τα πιο ψηλά εδάφη για βόσκηση στις πεδινές περιοχές, όπου φύεται συνήθως το χειμωνιάτικο χόρτο κατά τους χειμερινούς μήνες.
«Θα φάνε το χόρτο που υποτίθεται ότι θα έτρωγαν στη διάρκεια του χειμώνα, άρα η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αργότερα μέσα στη χρονιά» ξεκαθάρισε ο Μένετρι στο Reuters.
Οι κτηνοτρόφοι στην Ελβετία εκπέμπουν SOS - Δεν έχουν νερό για τις αγελάδες
Ο κτηνοτρόφος Ζακ Ρουφλού, τα 130 ζώα του οποίου χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού την ημέρα, δήλωσε πως ήταν μια δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από πολύ λίγες βροχές.
«Από τις 27 Ιουνίου, είχαμε μόνο 30 λύτρα, είναι τίποτα» είπε και πρόσθεσε πως ο στρατός έφθασε ακριβώς στην ώρα. «Απείχαμε μιάμιση μέρα από το να μην έχουμε τίποτα απολύτως, ήταν πολύ κοντά» διευκρίνισε.
Από τη μεριά του ο διοικητής της ελβετικής εθνοφρουράς Ματίας Τούσερ δήλωσε πως έξι ελικόπτερα έχουν επιστρατευτεί για την επιχείρηση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου.
«Συνολικά τα ελικόπτερα μπορούν να ρίξουν περίπου 400.000 τόνους νερού στις δεξαμενές» δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια επιχείρηση είχε διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της ξηρασίας του 2015 και του 2018. «Με την παγκόσμια υπερθέρμανση, υπάρχει το ενδεχόμενο τέτοιου είδους αποστολές να είναι πιο συχνές στο μέλλον» κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξετάζονται επιλογές όπως η ενίσχυση συνεργασίας με χώρες προέλευσης και η καταπολέμηση των διακινητών
Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο επηρεάζουν την εξέλιξη των εχθροπραξιών
Ο βασιλιάς παρότι βρισκόταν στον χώρο την ώρα του τραγικού περιστατικού, ενημερώθηκε αργότερα
Ποιος είναι ο στόχος του και τι τον ανησυχεί;
Γιατί οι αρχές αρνούνταν τόσα χρόνια την πρόσβαση σε ερευνητές
Η ατζέντα της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ
Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία, μετά τη νέα ρωσική επίθεση στο Κίεβο, περιέγραψε εικόνες καταστροφής και έκανε λόγο για «τρομοκρατία κατά αμάχων»
Γιατί το Κυπριακό δεν καθορίζει την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές της χώρας
Ήταν πλέον τυφλός, δεν άκουγε, φορούσε πάνες και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κοιμισμένος
Kακοδικία για τρίτη φορά στη Νέα Υόρκη
Δίκη περί της πατρότητας της ιστορικής φωτογραφίας
Με βάση τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα, το νησί θα έπρεπε σταδιακά να έχει υποχωρήσει
Είχε παγιδευτεί επί 29 μέρες σε αβαθή νερά στη Βαλτική - Φαινόταν αποπροσανατολισμένη και άρρωστη
Αποκάλυψε ότι υποστήριζε τον πρόεδρο εδώ και χρόνια αλλά απέφευγε να το εκφράσει δημόσια
Τοξικότητα οξυγόνου το επικρατέστερο σενάριο για τον θάνατο των καταδυτών
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απάντηση
Η κινεζική πλευρά έκανε λόγο για νέο πλαίσιο «στρατηγικής σταθερότητας»
Συμφωνία 36 χωρών και ΕΕ για την εκδίκαση των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία
Πώς η έρημος γίνεται η νέα παγκόσμια εμπορική αρτηρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.